New York: fler hemlösa än under den stora depressionen

I takt med att fler och fler människor vallfärdar till Manhattan för att få enbit av storstadskakan, stiger också siffran för antalet hemlösa i stadenstadigt uppåt.

Antalet hemlösa i New York City blir bara fler och fler. Staden mäter nu högst siffror sedan statistik började föras på30-talet, då USA var hårt drabbat av den då rådande världsomfattande ekonomiska krisen The Great Depression. New York City, som innefattar stadsdelarna Manhattan, Bronx, Queens, Brooklyn och Staten Island, är nu uppe i rekordhöga 45 000 hemlösa varje natt, varav 17 000 är barn och 10 000 är hela familjer. Hela 60% av alla hemlösa i New York lever på Manhattan, och på åtta år har antalet som sover i härbärgen nästan dubblerats.

Den ökade hemlösheten beror främst påManhattans höga hyror, där en vanlig etta kostar omkring 20 000 svenska kronor i månaden. 44% av alla hemlösa under 2010 hade dessutom ett jobb, men alltså inte en tillräcklig inkomst för att kunna betala hyra. En stor majoritet lever också med psykiska besvär eller allvarliga hälsoproblem och kan därför ha svårigheter med att integrera sig i samhället och skaffa ett arbete.

President Obama gick den 24:e Januari i år ut med en plan om hur man ska bygga ett hållbart ekonomiskt USA: An America Built to Last. I sitt tal sa Obama bland annat att ingenting är mer brådskande eller viktigare än debatten om ett hållbart ekonomiskt USA, där klyftorna ska minska och hårt arbete ska löna sig.

I dokumentet skriver Vita huset bland annat att man ska minska skattesatsen för företagare som skapar jobbtillfällen i USA, göra skattesystemet mer rättvist för låginkomsttagare, samt skapa ett bättre system för arbetslösa via webben.

Den 22:a Juni år 2010 presenterade också Obama-administrationen en strategisk plan, kallad Opening Doors, för att förhindra och avskaffa hemlöshet. Genom att bland annat anordna bostäder där hemlösa kan stanna permanent utan kostnad, erbjuda bostäder till ett lägre pris än genomsnittet, samt öka antalet arbetstillfällen, har regeringen som mål att avskaffa hemlösheten i USA år 2020.

Jenna Andersson

Dela det här:
Kategorier: Arbetsmarknad, Ekonomisk utveckling, Fattigdom, Nordamerika, USA

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *