Rättegången mot de forna ledarna för Khmer Rouge

Khmer Rouge tog makten i Kambodja 1975. Därmed hade en av vår tids mest brutala terrorregimer etablerats. Mellan 1975-1979 mördades och torterades miljoner människor. Kambodja förvandlades till ett gigantiskt slavläger där invånarna var fångar i ett samhällssystem som var så brutalt att det är omöjligt att förstå än idag.

Pol Pot, ledare för kommunistpartiet och regeringschef, strävade efter att införa en slags bonderepublik. Skolor och sjukhus stängdes, religion avskaffades och etniska minoriteter förbjöds tala sina egna språk. Intellektuella och religiöst troende var först att falla offer för Pol Pots styrda massmord.

Måndagen den 21 november 2011 var en påminnelse för Kambodja och omvärlden om landets blodiga nutidshistoria.  Rättegången mot tre högt uppsatta tidigare ledare av Khmer Rouge startade. Nuon Chea, vice sekreterare i kommunistpartiet, Ieng Sary, före detta vice utrikesminister, och Khieu Samphan, före detta statschef, står åtalade för brott mot mänskligheten, folkmord samt krigsförbrytelser. Pol Pot dog 1998, men de tre åtalade är alla identifierade som de mest seniora överlevarna från hans regim. Målet är komplicerat med omfattande bevisning på totalt 350 000 sidor. Fallet anses vara ett av de mest komplexa ur ett internationellt straffrättsligt perspektiv. Med hänsyn till de åtalades höga ålder och målets omfattning fruktar många att rättegången inte kommer bli klar medan männen är i livet.

En tribunal är upprättad av Kambodjas regering och FN för att pröva ledarnas ansvar för de brott som begicks mot mänskligheten under Khmer Rouge. Tribunalen är en så kallad ”hybrid domstol” med både nationella och internationella domare och åklagare. Domen i det första målet meddelades 2010 där Duch, tidigare chef för tortyr fängelset Toul Sleng, dömdes till 35 års fängelse för brott mot mänskligheten. Straffet ändrades nyligen av domstolen till livstid.

Trots Kambodjas blodiga historia så fortsätter livet och folket som överlevde har klarat sig ur ett av världens grymmaste massmord. Det talas inte gärna öppet om Khmer Rouges tid vid makten men mina kambodjanska vänner berättar historier om hur deras familjer drabbades under Pol Pots regim. Jag blir än en gång påmind om hur lyckligt lottad jag är som är född i Sverige. Jag ställer mig frågan om reaktionen att förtränga egentligen är så konstig. Hur går man annars gå vidare i ett land som varken hade kuratorer eller psykologer?

Rättegången som startade i november ses som en milstolpe i den långa kampen för att slutligen nå rättvisa i Kambodja. Hopp finns om att rättegången kommer att hjälpa kambodjaner att förstå varför det hände, varför khmerer dödade khmerer på vad som idag kallas Killing Fields. Fält täcks idag av blommor & grönska. En fjäril som symbol för livet & friheten flög över massgravarna när jag lämnade platsen.

Sara Langenfelt, legal trainee
Sveriges Ambassad Phnom Penh.

Dela det här:
Kategorier: Asien, Förenta Nationerna (FN), Kambodja, Mänskliga Rättigheter, Rättssystem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *