I det djupaste av Marsabit finner man det största hoppet

Förra året drabbades östra Afrika av en torka som kom att drabba miljoner av människor. Torkan har rubriserats som katastrofen på ”Afrikas Horn” och uppskattningsvis så har 14 miljoner människor drabbats. Mödrar har förlorat sina barn, familjer har förlorat sina betesdjur och barn har förlorat sina föräldrar men än har hoppet inte försvunnit.

Koula är en 18 årig tjej som bor i ett av dem mest avlägsna områderna i Marsabit som ligger i norra Kenya. Hon och hennes familj var en av dem många tusen familjer som drabbades av den svåra torkan förra året. Jag fick möjligheten att besöka hennes familjehem och prata lite om de utmaningar hon och hennes familj stått och står inför.

Efter ca 1 timmes bilfärd från Marsabit Town ut på det Afrikanska låglandet finner man inte mycket. Torkan sträcker sig så långt ögat kan nå men stundtals möts man av en del gröna buskage som är ett resultat av höstens korta regn period. I och med  att vägarna är i så pass dåligt skick parkerade vi bilen några hundra meter från Koulas hem. Väl framme blir jag bemött av hennes pappa och storasyster. Jag blir välkomnad in i deras hydda och bjuden på typiskt sött Kenyanskt tea. Då hennes familj inte kan tala engelska, utan dem talar ett av de många stamspråk som talas i denna provins, översätter Koula åt mig medan jag pratar med hennes far. Han berättar att han har 9 barn, 4 flickor och 5 pojkar, och att förra året förlorade han alla sina betesdjur tack vare torkan. Den enda inkomstkällan han har idag är att sälja kol och virke inne i Marsabit Town. Som en konsekvens att den lilla inkomst han bringar har Koula fått stanna hemma från skolan för att han inte har haft råd att betala den obligatoriska skolavgiften.

Även om Koula inte regelbundet har kunnat fortsätta gå i skolan har hennes drömmar att bli läkare inte försvunnit. Hon berättar att hon alltid velat bli läkare och att hennes yngre bror assisterar på ett daghem några kilometer där ifrån. Medan Koula visar oss runt i omgivningen slår det mig att drömmar inte är beroende av dem förutsättningar människor föds med. Drömmar livnär sig på människans hopp. Koula är en inspirerande 18 årig flicka som trots alla tänkbara hinder fortsätter att drömma.

Michelle Stråhle

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Kenya

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *