Friade journalister, men yttrandefrihet hårt hållet i Turkiet

Image

Journalisterna Nedim ?ener (centrerad) and Ahmet ??k (vänster) på väg in i en rättssal i Istanbul 5 mars 2011. Foto: Reuters

I måndags friades journalisterna Nedim ?ener och Ahmet ??k, tillsammans med två andra kollegor, under förhör i en rättssal i Ça?layan, Istanbul. Journalisterna hade då suttit fängslade i 375 dagar sedan de arresterades i mars förra året, anklagade för att stödja det underjordiska terroristnätverket Ergenekon, vilket misstänks planera en kupp för att störta den turkiska regeringen. Friandet i början av veckan kom som en lättnad för såväl närstående till de anklagade som för alla de som följt deras fall i Turkiet och internationellt, men yttrandefrihet är fortfarande ett djupt rotat problem i skuggan av den turkiska republiken.

Fängslandet av Nedim ?ener och Ahmet ??k har väckt internationell uppståndelse och fördömts av bland andra USA, EU och internationella organisationer såsom Reporters Without Borders och Committee to Protect Journalists (CJP).

Med tanke på den uppståndelse som skapats kring ?eners och ??ks arresteranden har den turkiska staten försatts i en alltmer pressad situation inför rättens utlåtande i måndags. Yavuz Baydar, ombudsman för dagstidningen Sabah och kolumnist på Today’s Zaman, är friandet “den hitintills starkaste signalen på att Turkiets […] rättssystem erkänner en av sina allvarligaste brister”. Rätten förklarade sannolikheten för att brottets förutsättningar blivit ”föremål för förändring” och ”tiden de misstänkta tillbringat i arrest” som anledningar för beslutet att fria journalisterna. Fastän de slipper fängelse, fortsätter dock rättegångsförhandlingarna, i vilka samtliga fyra journalister har nekat till anklagelserna.

Tillsammans med kollegorna Ço?kun Musluk och Sait Çak?r, som båda arbetade för Oda TV, var ?ener och ??k anhållna för inblandning i det pågående och kontroversiella Ergenekon-fallet. Sedan 2007 har omkring 300 personer, inklusive generaler, författare och journalister, anhållits anklagade för att stödja Ergenekon – en ultranationalistisk terroristgrupp som blivit föremål för konspirationsteorier och misstankar om planer på att överta makten från det demokratiskt valda Justice and Development Party. Oavsett hur verkliga dessa planer är, är det idag ingen hemlighet att organisationen existerar, gömd i skuggan av den turkiska staten.

Ergenekon har även kallats ”the deep state”, vilket syftar till dess dolda inverkan på turkisk militär och säkerhetsstyrkor. ??k hade länge arbetet med att granska den promilitära organisationen samt skrivit boken ”The Imam’s Army” om kopplingen mellan turkisk polis och det så kallade Gülen movement.

Gülenrörelsen är ett internationellt nätverk som förespråkar interreligiös och interkulturell förståelse, inspirerat av den turkiske ledaren Fetullah Gülen. Rörelsen är idag inflytelserik inom inte minst utbildning och företagande i Turkiet och internationellt samt har påstådd inblandning i den turkiska staten. Även om rörelsens inflytande sedan länge varit en känd hemlighet i Turkiet, verkar journalister få betala ett högt pris i sin strävan efter sanningen om dess makt i landet.

CPJs programkoordinator för Europa och Centralasien, Nina Ognianova, som i förra veckan välkomnade frisläppandet av ??k, ?ener, Ço?kun och Sait, uttryckte samtidigt sin oro för de journalister och andra anställda inom media som fortfarande sitter fängslade i Turkiet: “Regeringen måste gå längre än den här gesten och släppa alla journalister som är fängslade under Turkiets vaga straff- och antiterroristlagar”. CPJ liksom Reporters Without Borders har länge pressat Turkiet till att se över hur landets antiterroristlagar använts mot bland annat journalistik och uppmanat till demokratiska reformer för att skydda rätten till fritt tal.

Fastän de flesta erkänner bristerna i turkiskt rättssystemet med hänsyn till yttrandefrihet, går meningar isär gällande antalet personer som sitter fängslade som på grund av sitt journalistiska arbete. Medan CJP rapporterat åtta journalister fängslade i 2011, däribland ??k och ?ener, har det spekulerats öppet om alltifrån ett tiotal till över hundratalet.

Utanför rättssalen efter de 375 dagar som inspärrade, påminde ??k och ?ener om att landets djupt rotade problem med yttrandefrihet fortfarande är en pågående kamp. ?ener, som arbetat som reporter för dagstidningen Milliyet samt skrivit omfattande om det hett omdebatterade mordet i 2007 på den turkisk-armeniske författaren Hrant Dink, lovade att fortsätta sitt arbete som granskande journalist och underströk: ”Sanningen kan inte tillfångatas”.

Låt oss hoppas att detta är sant och att hans uttalande infriar hopp hos de journalister som fortfarande hålls inspärrade i landet, men oavsett är deras yttrandefrihet i nuläget hårt hållet av den turkiska regeringen.

Dela det här:
Kategorier: Asien, Demokrati, Europa, Turkiet
Taggar: , , ,

Om sofiahafdell

Studerar masterprogrammet Communication for Development på distans från Malmö Högskola och arbetar sedan juni 2012 som projektansvarig på Global Political Trends Center (GPoT Center) i Istanbul, Turkiet. Hon avslutade sin kandidatexamen i internationella relationer vid Malmö Högskola och har även studerat vid University of Sydney, Australien, och Istanbul Kültür University, Turkiet. Sofia har skrivit för FUF-korrespondenterna och webtidningen FUF i Världen sedan lanseringen 2012.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *