Unga, utbildade och arbetslösa

Bland Pekings över 19 miljoner invånare behöver man aldrig känna sig ensam. Gatorna i Peking är fyllda med människor, dygnet runt. Men om du lyckas hitta en lugnare gränd kan du vara säker på att där står en vakt av något slag precis som på alla andra gatuhörn.

Det fascinerar mig hur många olika arbetsuppgifter som man lyckats finna åt folk. På varje buss är det minst två som jobbar, på varje tunnelbaneuppgång minst 5 personer och på de flesta trafikkorsningar finns personal som ’assisterar’ trafikljusen. Till och med i restaurangerna står det 5 personer redo att ta hand om gästerna, efter de 5 som redan gör det. Därför är det lätt att förstå att kinas arbetslöshet är låg, runt 4 %.

Dock beskrivs en annan bild i ett flertal tidskrifter världen över. De beskriver unga, utbildade och arbetslösa, en massarbetslöshet bland unga högskoleutbildade. I Kina finns det mer än 3 miljoner arbetslösa, eller överkvalificerade för sitt jobb med högskoleutbildning i bagaget. Många har flyttat till Beijing för att hitta jobb, men efter flera år fortfarande inte lyckats. Det beskrivs även en bild av unga högskoleutbildade kvinnor som desperat letar efter någon att gifta sig med, för att slippa gå arbetslösa.

En av anledningarna till varför så många högskoleutbildade är arbetslösa i Kina är på grund av de satsningar kinesiska planerare gjorde under 1990-talet. Idén var att fler högskoleutbildade skulle leda till en ekonomisk tillväxt i Kina. Därav har antalet kineser som tar högskoleexamen ökat avsevärt. En närmare titt på Kinas arbetslöshetsnivå på 4 % visar också att de enda som räknas med i statistiken är de registrerade arbetslösa i Kinas storstäder. Inflyttade till Beijing, och inte registrerade i storstaden, alltså räknas de inte. Inte heller de som lyckats få ett jobb det är överkvalificerade för räknas in i statistiken. Den ‘riktiga’ arbetslösheten i kina räknas därför vara någonstans över 20 %.

Bilden av överdrivet mycket personal i restaurangerna eller på bussen har alltså en förklaring, som troligtvis stavas ’billig arbetskraft’ på grund av många utan jobb som gör vad som helst för ett.

Dela det här:
Kategorier: Asien, Ekonomisk utveckling, Tema, Utbildning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *