Sociala medier- ett steg mot ökad demokratisering i Kina?

I Kina har demokratiseringsprocessen gått långsamt och de traditionella medierna har fungerat som kommunikationsmedel för regeringen. Men i och med nya medier som Twitter börjar kritiska röster höras från hela landet.    Weibo, den kinesiska versionen av Twitter, har funnits sedan 2009. Mikrobloggen har idag över 300 miljoner registrerade användare. Jag träffade Gustav Sundqvist som under vårterminen gör praktik på den politiska sektionen på Sveriges ambassad i Peking. Gustavs uppgift är att bevaka den politiska situationen i Kina och hans främsta informationskälla är just Weibo. Gustav har läst kinesiska sedan 2005 och att kunna språket är ett måste om man vill kunna sätta sig in i kinesisk media. Under sina studier i statsvetenskap fokuserade Gustav på kinesisk media och undersökte hur man kan tolka de traditionella nyhetsmedierna för att förstå maktförhållandena i Kina.

Hur öppen är diskussionen på Weibo?

– Man måste vara snabb för att hitta informationen, men vet man vad man ska söka på finns allt. Regeringen blockerar sökord, men de är alltid ett steg efter, så man har minst en dag på sig.

– Men det är också viktigt att förstå att regeringen uppskattar att det finns en viss debatt på Internet. Det ger dem möjlighet att läsa av folkviljan, vilket fortfarande är viktig för dem. De har respekt för historien och för att en revolution kan hända igen. Genom att följa diskussionen på Weibo kan de se vilka ämnen som upprör folk och det finns exempel där man ser att regeringen faktiskt varit inne och läst vad som sagts och i viss mån tagit till sig detta. Regeringen föredrar också enskilda aktivister snarare än organiserade grupper, vilket gör att Weibo tillåts och inte blockeras helt, så som Facebook.

Hur påverkar Weibo och andra sociala medier den demokratiska utvecklingen i Kina?

– Ett exempel som tyder på att det faktiskt går mot en större öppenhet är oroligheterna i Wukan förra året. Det har stått mycket om konflikten i internationella medier, men knappt något alls i kinesiska. Bönderna sade ifrån när deras mark blev beslagtagen av staten vilket ledde till att man i Wukan tillät fria byval med olika kandidater. I princip har alla provinser haft rösträtt sedan 15 år tillbaka, men detta val ska ha varit mer demokratiskt och transparent än tidigare och många skrev på Weibo att det var första gången de kände att de röstade på riktigt. I Beijing nyligen höll premiärministern ett tal där han sade: “kan bönderna göra det på bynivå borde de kunna göra det på högre nivå också”, vilket tyder på att man är på väg mot ett mer demokratiskt tänkande.

– Jag tror att inget av detta hade varit möjligt utan Weibo, men huruvida utvecklingen kommer att fortsätta framåt är mycket oklart. Något som tyder på motsatsen är att Weiboanvändare från den 1 mars måste registrera sig med namn och personnummer. Vilken effekt det kommer att ha på öppenheten återstår att se.

Dela det här:
Kategorier: Asien, Demokrati, Internet/Sociala medier, Kina, Rättssystem, Sociala rörelser, Yttrandefrihet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *