För daliterna kommer en olycka sällan ensam

Dagen före nyårsafton drar cyklonen Thane in över Indiens sydostkust

Föreställ dig att du precis klarat livhanken men att ditt hem blivit i det närmaste totalförstört. Du befinner dig längst ner i samhällshierarkin då du tillhör gruppen daliter, ”de oberörbara”. Eftersom du lever i extrem fattigdom så kommer du att få mycket svårt att återställa ditt hem såsom det såg ut innan cyklonen. Känns det som att det skulle kunna bli värre än såhär de närmaste dagarna?

Svaret är troligen ja, om du frågar invånarna i byn Keezh Sathamangalam, strax utanför Puducherry. Drygt ett dygn efter att cyklonen dragit in, mitt i kaoset, slår en 300 personer stor mobb till mot byn. Allt som inte cyklonen Thane hade förstört såg dessa män till att slå sönder och plundra. Tre bilar sattes i brand och flera fall av brutal misshandel rapporterades, bland de misshandlade var många kvinnor och barn.

Det invånarna i Keezh Sathamangalam hade gjort för att förtjäna detta var att de efter cyklonens förödelse hade försökt att komma åt sitt dricksvatten, som de delade med två andra byar, och som de var i desperat behov av. Keezh Sathamangalam är en del av det större samhället Sathamangala där det totalt bor 1500 per-soner. De ungefär 100 daliterna utgör alltså en minoritet.

Det här är bara ett av många exempel på den fysiska och psykiska diskriminering som daliterna fick utstå efter cyklonen. För åtta år sedan, när tsunamin slog till mot Tamil Nadu, miste över 10 000 daliter livet och fler än 650 000 daliter blev hemlösa. Även efter denna katastrof var den kraftiga diskrimineringen mot daliter ett faktum. Katastrofhjälpen nådde bara halva byar. Till de delar där ”de oberörbara” bodde kom i många fall aldrig någon hjälp. De fick snällt se på medan förnödenheter blev utdelade till alla andra. Naturkatastrofer eller inte, den diskriminering fler än 167 miljoner människor behöver utstå dagligen är en skam för det moderna Indien.

Dela det här:
Kategorier: Asien, Fattigdom, Indien, Mänskliga Rättigheter, Minoriteter, Religion

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *