Krönika: Lyxhotellskorruptionen i Burundi

Biståndsorganisationer avlägsnar sig, valutan sjunker i värde och den bräckliga freden hotas. Medan eliten bygger lyxhus svälter befolkningen. Burundi är ett av de mest korrupta länderna i världen.

Korruptionen märks på alla nivåer i samhällsskiktet och är något som splittrar samhällsgrupper och även sår split inom det ledande partiet. Det jag inte slutar häpnas över är att korruptionskulturen går att skåda med blotta ögat; runt om i huvudstaden Bujumbura demonstreras denna i stora husbyggen här och där, vissa under konstruktion, andra är färdigställda. Jag ser dessa hus och blir upprörd, för jag behöver bara sänka blicken för att se människor på gatorna i smutsiga och trasiga kläder, många som tigger, många som har olika typer av handikapp. Kontrasten är markant.

Vissa av byggnaderna är bostadshus, många andra är, eller ska bli, hotell. De bygger dessa hotell i ett land som långt ifrån kan skryta med en blomstrande turism och som dessutom är ett av världens allra fattigaste länder. Jag ställer mig frågan varför. Vem i hela friden ska besöka dessa hotell? Om man vet lite om vilka människorna är som bygger dessa stora hus, särskilt vilken lön de har, klarnar frågetecknen på vissa punkter medan förvirringen ökar då det gäller andra.

En del av byggnadsinnehavarna tillhör den politiska eliten. Trots positionen de har innehar de inte särskilt höga löner som ger möjligheter till excesser. Det enkla svaret på frågan är att hotellen är tvätt av pengar som kommit i form av bistånd, mutor från företag och skatteintäkter.

Det jag har haft svårt att förstå är hur dessa människor inte döljer att de stoppar pengar i sina egna fickor som annars skulle kunna användas till högre löner för flera, vägar, hälsovård eller helt enkelt få bättre ordning på stadsfinanserna.

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Burundi, Ekonomisk utveckling, Fattigdom, Korruption

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *