Indonesiens kvinnor II

Indonesien är världens fjärde folkrikaste land och världens största muslimska land. Idag är Indonesien en republik, men tidigare var det en diktatur för att innan dess vara en holländsk koloni. Landet har haft ett stort ekonomiskt uppsving, men ändå klassas det än idag som ett utvecklingsland, och gapet mellan fattiga och rika är stort. Dessa förändringar har påverkat det indonesiska samhället på många sätt. Modernisering, globalisering, urbanisering, större tillgång till utbildning och teknologisk utveckling har framför allt förändrats kvinnas roll i det Indonesiska samhället. Men på vilket sätt?  Att Indonesiens kvinnor är inte som västerländska kvinnor blev mer tydligt för mig under den uppståndelsen som skapats kring Lady Gaga här de senaste veckorna.

Som svensk är jag van vid att när det är varm ute sätta på mig kortbyxor och linne, men i Indonesien är det annorlunda. Jag hade inte varit länge i Jogja innan jag insåg att för att få respekt som tjej måste man klä sig ordentligt och försöka smälta in. Så jag valde att varje dag åtminstone ha på mig t-shirt och knälånga byxor.

Här i Indonesien får man ändå tillräckligt mycket uppmärksamhet som västerlänning. Ibland blir man helt utmattad av all den ofrivilliga uppståndelsen man skapar längs Jogjas gator. Folk ropar och barn springer efter en, oftast välmenande men fortfarande utmattande.

När jag väl skylde mina axlar glodde folk faktiskt mindre, även om det fortfarande glodde massor. En helg, några veckor senare, var jag och turistade på Java med min indonesiska släkt när några tonårstjejer kom fram till mig och ville bli fotade med mig. Efter massa fnittrande och fotande kom en utav de äldre kvinnorna ur min indonesiska familj fram till mig. Hon sa: ”du är så vacker, men framför allt klär du sig ordentligen. Det är därför du får så mycket uppmärksamhet och respekt, inte som andra västerlänningar.” Jag blev väldigt glad men sedan tänkte jag inte så mycket mer på det.

Förens senare när jag var på Bali och låg vid poolen i bara bikini och läste om Lady Gaga’s konsert i Jakarta och om de lokala värderingarna.

Lady Gaga skulle egentligen haft en konsert i Jakarta igår, den 3 juni. Biljetterna var slutsålda och hon hade redan fått visumet. Men två till tre veckor innan konserten meddelade indonesiska polisen att hon även behövde ett konserttillstånd. I början gick Lady Gaga med på att mötas halvvägs och anpassa sin show till de lokala värderingarna, men senare räckte inte detta utan de avvisade hennes konsert helt.

Polisens anledning att avslå Lady Gaga ska vara, enligt de själva, för att hon visar upp sin kropp, dansar erotiskt och sprider pornografi. I ett uttalande sa de att: ”Begränsningen i fråga är nödvändig för att upprätthålla respekten för grundläggande lokal värderingar i Indonesien. ”

Enligt Jakarta Post ska anledningen var på grund av påtryckningar från religiösa grupper, som även ska ha hotat Lady Gaga och kallat henne satanist. Detta är, enligt tidningen, ihopkopplat med att hon är bisexuell och anses förespråkar homosexualitet.

I Sydkorea bestämde Korea Rating Media Board att sätta en 18 års gräns på hennes konsert i Seoul, och det var länge tal om att göra det samma i Jakarta. Musikkonserter har dock aldrig censurerat i Indonesien, utan det är oftast filmer och TV serier som kontrolleras av LSF (Film Censorship Board), vilket kan förklara varför det tog så lång tid innan polisen agerade.

Varför blev det en sådan stor grej är det många som nu i efterhand undrar, och jag är en utav de. Jag anser att folk bör få klä sig som de vill, men varför förändrade jag då min garderob så fort jag kom hit. Var det mitt sätt att mötas halvvägs och få ett konserttillstånd i Indonesien. Jag skulle till exempel inte välja att ligga i bikini och sola i Jogja. Varför tycker jag det är okej här på bali? Tror jag att det enda sättet för mig att få respekt är genom att sätta på mig långkjol och långärmad kofta?

När jag låg där vid poolkanten i Bali och läste kommentarerna om Lady Gaga’s inställda konsert slog det mig att musikkonserter i Jakarta inte är det enda hotet mot lokala värderingar i Indonesien. De flesta kommentarer folk skickat in handlade om hur kvinnor i Jakartas köpcenter redan går runt i kort kjol och linne och det är tillåtet, eller om hur sex säljs öppet på stadens gator och det är sällan poliser gör någonting om det.

Vad handlar egentligen diskussionen kring Lady Gaga om. Är det om sexualitet, om religion, om de lokala värderingarna? Är det att hon är västerlänning, eller det faktum att hon är kvinna? Är det hennes sexiga dans? I slutändan tror jag det är en kombination av allt. Men jag är fortfarande säker på att om hon hade varit en heterosexuell man med sexiga kvinnliga bakgrundsdansare skulle debatten sett annorlunda ut, även i Indonesien.

Dela det här:
Kategorier: Asien, Genus, Indonesien, Kultur, Sociala rörelser, Tema, Yttrandefrihet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *