Transpersoners legala rättigheter vinner mark i Indien

I storstäderna Mumbai och Chennai märker den observante besökaren snabbt att Indien har en stor befolkning transgenderister, eller hijras.

En morgon stiger tre ungdomar på tågvagnen som är reserverad för kvinnor. De har färggranna glittriga saris och avslöjande skäggstubb. Så fort vi hör att de tre ungdomarna klappar handflatorna mot varandra förstår vi som sitter där i Chennais morgontrafik att de är hijras. De ber om pengar, och så gott som varenda kvinna i vagnen tar fram några mynt och ger till dem. Jag blir förvånad över mina medresenärers givmildhet. Är det ett tecken på medkänsla och förståelse?

Hijras är transgenderister, det vill säga de strävar efter en identitet som inte kan inordnas i ”manligt” eller ”kvinnligt”. På grund av de stereotypa könsroller som råder idag tillåts hijras endast delta i det indiska samhället i mycket begränsad utsträckning. Föräldrar slänger ut söner som valt att bli hijras eftersom de anses vanhedra familjen. Det är nästan omöjligt att hitta en bostad. Det är också mycket svårt att hitta jobb och många hijras ägnar sig därför åt tiggeri. Andra säljer sex för att kunna överleva och löper därmed hög risk att smittas med HIV.

Men, lagstiftningsåtgärder, frivillig- organisationers hårda arbete samt starka individer i hijra-samhället gör att utvecklingen för hijrors rättigheter i Indien går i positiv riktning.

 Federala och delstatliga lagstiftningsåtgärder
De senaste åren har indiska politiker på högsta nivå vidtagit lagstiftningsåtgärder för att stärka hijrors legala rättigheter. Indien är det första landet i världen där människor rättsligt kan erkännas som transpersoner eller av ett annat kön än kvinna eller man. Detta blev till exempel tydligt i den senaste folkräkning som ägde rum år 2011. Det rättsliga erkännandet märks också om man som svensk söker visum till Indien. Man kan då välja en tredje könsidentitet som transgender (även om denna könsidentitet inte är rättsligt giltig i Sverige).

Utvecklingen för hijrors legala rättigheter är särskilt positiv i den sydostliga delstaten Tamil Nadu. Sedan år 2007 erbjuds delstatens medborgare gratis könskorrigerande operationer på utvalda sjukhus. Regeringen i Tamil Nadu erbjuder också stöd till föräldrar för att öka acceptansen och förståelsen för söner som väljer att bli hijras. Reformer vad gäller mikrolån och giltiga identitetskort har vidtagits. Då de flesta hijras saknar högre utbildning har regeringen i Tamil Nadu dessutom satsat på att hijras inte ska diskrimineras inom utbildningsväsendet.

Gauri tror på utbildning för förändring
I Mumbai träffar jag Gauri som arbetar för hijrors rättigheter och själv är hijra.

Gauri berättar hur hon ser högre utbildning som en nödvändighet för att hijras ska kunna förbättra sin socioekonomiska situation i Indien. Själv motarbetades hon av hijra-samhället när hon bestämde sig för att den hijra hon tagit sig an som sin egen dotter skulle studera på högskolenivå. Hon var också tvungen att ta strid med högskoleledningen för att hennes dotter skulle få skriva det obligatoriska intagningsprovet trots att könsidentiteten ansågs vara oklar. På grund av Gauris bestämdhet studerar dottern nu på en av Hyderabads högskolor.

De förstående gesterna i morgontrafiken. Lagstiftningsåtgärder på federal nivå och på delstatsnivå. Gauris karisma och bestämdhet. Allt detta tyder förhoppningsvis på att utvecklingen för hijrors och transpersoners rättigheter i Indien är här för att stanna. Nu gäller det bara för andra länder att ta efter.

Sonja Ghaderi

Dela det här:
Kategorier: Asien, Genus, Indien, Mänskliga Rättigheter, Minoriteter, Sociala rörelser

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *