Din väg till Europas hjärta

Drömmer du om en internationell karriär eller kanske rent utav en europeisk? Här får du några svenska praktikanters bästa tips kring hur du kan söka praktik i Bryssel, vad du bör tänka på innan avresa och hur det är att leva i Bryssel.  

Hur du kan hitta rätt praktikplats

Att söka praktikplats på en av EU:s institutioner är populärt, och det råder hög konkurrens mellan de sökande. Det ger en unik möjlighet att få se och delta i det EU politiska arbetet från insidan, men kan vara svårt att komma in. Bra att veta är att praktikplatser på Rådet, Kommissionen och Parliamentet är avlönade, vilket gör att du bör ha avslutat dina studier, eller göra doktorandtjänst för att komma in. Få praktikanter lyckas komma in under sina Mastersstudier tillexempel.

Tänk utanför ramarna, sök praktik på andra organisationer som finns representerade i Bryssel. Det finns många NGOs, ett tjugotal FN organisationer finns representerade och de svenska regionkontoren har alltid praktikanter. Det finns dessutom en hel del företag representerade som arbetar med juridiska eller lobby frågor. Leta runt och kontakta företag direkt som du är intresserad av.

Fortfarande student och har möjlighet att göra praktik som poänggivande kurs? Sök praktik på Svenska Representationen eller något av Sveriges Regionkontor. Det är fortfarande inte så många som känner till vad de gör och därmed inte lika många sökande per plats som om man jämför med t.ex. Utrikesdepartementet i Stockholm.

För internationella praktikplatser, kolla in hemsidor som:

www.eurobrussels.com

www.eplo.com

www.unbrussels.org

Innan avresa

Diskutera i förhand dina arbetsuppgifter med din chef och se till att du får utföra uppgifter som är utvecklande och kvalificerande. Det är en praktik så meningen är att du ska lära dig något, inte bara utföra de tråkiga uppgifterna som ingen annan vill utföra. Även om det kan kännas svårt att diskutera uppgifterna i förväg kommer det löna sig eftersom du då vet vad du tackar ja till.

Boende går att lösa på plats, och det är relativt enkelt att hitta ett rum. Det finns även möjlighet att leta boende innan avresa genom att kolla in det stora antalet hemsidor som annonserar om boende.

Livet i Bryssel

Bryssel som stad som man kanske behöver lite tid att vänja sig vid, men har ett rikt kulturutbud att upptäcka som oftast är mycket mer tillgängligt och prisvärt än i Sverige. Ett bra tips är att kolla på websidan www.agenda.be som annonserar om allt kulturellt som pågår i Bryssel.

Bryssel är en franskspråkig stad även om det går alldeles utmärkt att ta sig fram på engelska. Många väljer att studera franska vid sidan av, speciellt eftersom det finns stor tillgång till kvällsklasser för den som är intresserad. Detta är även ett utmärkt sätt att träffa nya vänner from hela världen.

En annan stor fördel med Bryssel är att staden ligger väldigt nära till många utflyktsmål, både i Belgien och i andra länder. I Belgien kan du besöka mysiga Ghent, medeltida Brygge, diamantstaden Antwerpen, och första världskrigets slagfält i Ypres. Eller vad sägs om en weekend i Paris, London eller Amsterdam till exempel? Dessa städer finns bara några timmar bort med antingen buss eller tåg och det kostar inte många euro om man bokar i god tid.

Lycka till!

Agnes Björn

Dela det här:
Kategorier: Arbetsmarknad, Belgien, Europeiska Unionen (EU), Förenta Nationerna (FN)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *