Min väg till Europas hjärta

På kullerstensgatorna i Bryssel möter jag britter, danskar, cyprioter, polacker, litauer och en stor skara fransmän som erövrar staden iklädda kostymer och pennkjolar, bärande på laptopväskor. Europas spännvidd är påtaglig i en stad fylld med EU-byråkrater, lobbyister, affärsmän och ett stort knippe praktikanter, varav många är svenska.

Möt Lena, Hanna, Måns och Vendela, fyra svenska praktikanter som har tillbringat mellan fyra och tio månader på Europaparlamentet, Svenska Representationen, Rådets Generalsekretariat och en NGO (icke-statlig organisation). Praktik lyfts ofta fram som nyckeln till arbete och den bästa möjligheten att bygga ett kontaktnät vilket ofta kan leda till jobb. Detta är något som Brysselpraktikanterna också framhåller, tillsammans med inblicken i europeisk politik och EU:s institutioner, som kommer att vara värdefull även i framtida arbeten. Bevakning av juridiska processer och policyprocesser inom EU, deltagande i seminarier, briefingar, mötesrapportering och politiska förhandlingar har blivit vardagsmat för våra praktikanter. Vendela, som har gjort praktik på Rådets Generalsekretariat, säger att hennes praktik har varit väldig spännande och inkluderat både kvalificerat juridiskt samt diplomatiskt arbete:

– Min chef har behandlat mig som en ytterligare anställd och givit mig utvecklande och komplexa arbetsuppgifter.

Att jobba i en mångkulturell miljö är värdefullt och lärorikt understryker Måns:

– Jag har lärt mig hur det fungerar för andra, både på gott och ont. Ibland har det varit svårt, men alltid givande och intressant.

Även om arbetsuppgifterna har varierat stort mellan praktikanterna framhåller de alla fyra att de har lärt sig saker som inte går att läsa sig till, oavsett hur många kurslitteraturböcker man plöjer igenom. Att vara i Bryssel, i hjärtat av Europa, ger tillgång till ett stort nätverk av nya kontakter, vänner och möjligheten till en internationell karriär. Ingen av praktikanterna har ångrat sin praktik, snarare fått blodad tand. Två av dem stannar kvar i Bryssel eftersom de har fått jobb efter praktiken, och tar ytterligare ett steg för att etablera sig på den europeiska arbetsmarknaden.

Praktikanterna berättar att atmosfären i Bryssel är mångkulturell, intressant och vibrerande. Människor samlas på gator och torg för att dricka en kopp kaffe eller kanske en belgisk öl och samtala om dagens händelser.  Var och varannan helg är det någon festival i staden och kulturlivet är rikt. Lena berättar:

– Jag har trivts bra med det internationella sociala livet, möjligheten att träffa och lära känna människor från hela Europa. Alla borde passa på att umgås med människor från andra länder, det kan ofta vara mera givande än att bara umgås med andra svenska praktikanter.

Att vara mitt i Europa har dessutom möjliggjort för weekend-resor och upptäcktsfärder runt om i Västeuropa för våra praktikanter. Hannas ord säger det mesta om möjligheterna:

– Bryssel är en port in i Europa i dubbel bemärkelse, det gäller bara att våga öppna den.
Är du intresserad av att veta mer om hur du kan ta dig till Bryssel? Kolla in FUF-Korrespondenternas blogg för de svenska praktikanternas bästa tips!

Dela det här:
Kategorier: Arbetsmarknad, Belgien, Europa, Europeiska Unionen (EU), Utbildning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *