Bergens Kirgizistan

Kirgizer är, med rätta, väldigt stolta över sitt bergiga landskap. Större delen av landet är täckt av dessa otroligt mäktiga bergstoppar med frodiga dalar med drickbart rena vattendrag forsande igenom. De gånger jag själv varit uppe i bergen har jag blivit helt tagen varje gång.

 

Något annat som Kirgizer envisas med att visa upp är deras nationaldräkt och då framför allt huvudbonaden, Ak Kalpak (googla gärna för bilder på denna). Den är hög och ståtlig, desto högre desto bättre. Det sägs att hatten skapades som en hyllning till bergen, vilket kan kännas övertydligt à la närkontakt a tredje graden när man ser den, men kan även fungera som en manlig måttstock då kvinnor ej får använda Kalpaken utan för nöja sig med en sjal, så kallad Plattok. Kalpaken har en given plats i såväl vardagslivet som till fest och flera ordspråk använder hatten som grund, exempelvis ”If you lose your kalpak you lose your head” och ”Don’t trade your kalpak or you’ll trade your mind”. Andra kulturella fenomen som man kan härröra från bergen är nationalsången som i tidigt skede hyllar naturen och framför allt bergen, även komus, nationalinstrumentet som lite slappt kan liknas vid en tvåsträngad och långhalsad gitarr, sägs att ha kommits på i vandring bergen.

Med detta sagt kommer här ett gäng bilder från min tur i bergen. Samtliga är tagna av mig i de södra delarna vid Jiptik passet och Kojokelen.

ImageImageImageImage

Dela det här:
Kategorier: Asien, Kirgizistan, Kultur, Miljö

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *