Internationell kongress om transparens, öppenhet och korruption

Imorgon torsdag inleds den två dagar långa internationella kongressen om transparens här i Guadalajara, detta i samband med den årliga internationella bokmässan FIL (Feria Internacional del Libro). Medverkar gör bl.a. representanter från organisationen Transparency International, från olika universitet och från flera nationella organ som arbetar för allmän insyn och mot korruption. I programmet ingår konferenser och debatter som bl.a. diskuterar hur en regering kan hållas till svars i praktiken; hur transparens och öppenhet fungerar ihop med skydd av uppgifter och data; och telekommunikationers roll för ökad transparens, minskad korruption och utveckling.

Varje år publicerar Transparency International ett index kallat CPI (Corruption Perceptions Index) för att kunna jämföra världens länder och deras grad av uppfattad korruption. Indexet är ett sammansatt sådant bestående av bl.a. enkäter, expertutlåtanden och insamlad data och är således inte ett mätinstrument som kan ses som hundra procent säkert när det gäller den reella graden av korruption i ett land, men med tiden och med tanke på möjligheten till jämförelse mellan länder, kan indexet ändå ge en relativt säker fingervisning om panoramat. Skalan går från noll till tio, där noll indikerar att finns mycket korruption i den allmänna sektorn i ett land, och där tio innebär väldigt lite, praktiskt taget ingen, korruption. Mexiko hamnande i förra årets rapport på 3.0, där det mest korrupta landet i urvalet, Somalia, hamnade på 1.0 på skalan och det minst korrupta landet, Nya Zeeland, på 9,5. Blickar vi tillbaka är det möjligt att se en liten, men ändå negativ tendens för Mexiko de senaste tre åren. I 2008 års rapport låg landet på 3,6 i indexet, för att sedan konsekvent varje år fram till dags datum hamna på ett lägre värde än året innan. Orsakerna till denna tendens går naturligtvis att spekulera i, det återstår att se på vilken position landet hamnar i 2012 års rapport, en rapport som publiceras om en vecka, den femte december, på organisationens hemsida. Intressant blir att se om Mexiko hamnar ytterligare längre ned på skalan, eller om de senaste årens tendens bryts.

För den som är intresserad av Transparency International och ovan nämnda index är hemsidan: http://www.transparency.org/

Dela det här:
Kategorier: Korruption, Latinamerika, Mexiko, Okategoriserade

Om SannaForsberg

Examen i Utvecklingsstudier och Internationella Relationer, lever i Guadalajara, Mexiko, mitt andra hemland. Att skriva och rapportera är vad jag vill ägna mig åt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *