Balladen om Boeung Kak Lake

Phnom Penh är en stad som utvecklas hela tiden. Det är en stad som det investeras i. Kambodjanerna vill utvecklas och många har Vietnam, Thailand, Kina eller Sydkorea som ett ideal. Regeringen likaså. Men tyvärr tar gärna premiärministern Hun Sen och hans parti Cambodian People’s Party (CPP) tillfällena till att tjäna snabba pengar och de är inte rädda för att trampa på flera tår och mänskliga rättigheter.

Åker man till Sisowath Quay, eller Riverside som det brukar kallas, ser man jättebyggnader som är eller ska bli lyxhotell, kasinon, eller någon affärsmagnats nya örnnäste. Det investeras i Phnom Penh. Jättebra, brukar man tycka. Ekonomin får sig en skjuts, nya affärer och arbetstillfällen till folket och ett till steg till ett modernare samhälle. Men istället för att pengarna och investeringarna går till folket, går de direkt till regeringens fickor.

En av de mest uppmärksammade konflikterna i Kambodja är ”land grabbing” där regeringen låter hyra ut en del av marken till ett, oftast utländskt, företag (det går t.om rykten om att regeringen har hyrt ut självaste Angkor Wat, templet i Siem Reap som räknas som Kambodjas landssymbol). Att det oftast bor människor på dessa marker är ingenting som kommer i vägen för affären. I Phnom Penh är området Boeung Kak och Boeung Kak Lake det mest omdiskuterade fallet. År 2007 hyrde regeringen ut sjön till det kambodjanska företaget Shukaku Inc. För 79 miljoner dollar äger Shukaku Inc. 133 hektarer mark, inklusive sjön och marken omkring den, i totalt 99 år. Detta går emot Kambodjas lag om mark som säger att landtitlar går till befolkningen om de kan bevisa att de ska bo kvar i fem år framåt. Befolkningen i Boeung Kak fick inga landrättigheter och marken tillhör därmed Shukaku och dess VD, senator Lao Meng Khin som tillhör CPP och som också är ordförande för Kambodjas Handelskammare. På marken bodde ca 4200 familjer som har blivit bortkörda från sina hem och affärer. År 2008 fylldes sjön igen och ska ge plats åt privata kontor. De flesta familjerna som förlorade sina hem bor i slummen runtom sjön och ersättningen de fick för marken var obefintlig.

Det har förekommit flera demonstrationer mot tvångsförflyttningen av de boende i Boeung Kak. På senare år har demonstranterna krävt att de tvångsförflyttade ska få en riktig ersättning, ca 1500 dollar/kvadratmeter. Demonstrationerna börjar fredligt men slutar oftast i våld då demonstranterna slås ner av regeringens militärer på brutala sätt. Flera aktivister ställs inför rätta för att ha uppmuntrat till eller begått våld, oftast på svaga grunder. De senaste som fälldes för olaga våld är Yorm Bopha och hennes två bröder, som får 3 års fängelse var på grund av att de har utövat våld mot mopedtaxiförare. Enligt en talesperson från Cambodian Center for Human Rights är dessa anklagelser baserade på felaktiga grunder. En av de mest kända av aktivisterna är Chut Wutty som blev skjuten när han visade runt två journalister i en skog som skövlades ner av internationella företag.

Varje vecka kan man läsa om land grabbing och Boeung Kak och vore det inte för alla människor som gör sina röster hörda så skulle vi inte kunna läsa om de övergrepp som den kambodjanska regeringen begår på sina medborgare. Yorm Bopha är inte den sista som blir satt i fängelse men det kommer ändå inte få tyst på medborgarna.

Dela det här:
Kategorier: Kambodja, Landsbygdsutveckling, Mänskliga Rättigheter, Militära interventioner

Om Sofie Haglund

Nyutexaminerad informatör från Informatörsprogrammet med inriktning fred- och utvecklingsstudier på Linnéuniversitetet. Är just nu praktikant på NGO:n Cooperation Committee for Cambodia i Phnom Penh, Kambodja. Första gången jag var här var i våras när jag samlade material till min C-uppsats genom MFS-stipendiet. Trivs mycket bra och här ska jag leva och frodas tills årsskiftet och jobba på kommunikationsavdelningen.

2 kommentarer

 1. Charin Norodom

  Hej!
  Jag undrar om det är skrivfel? 1500$ per kvadrat meter låter väldigt högt.

  Mvh.C N

  • Sofie Haglund

   Hej! Tack för din kommentar.
   Håller verkligen med om att priset låter högt men flera nyhetsartiklar och ngos som jag har använt som källor säger att marknadsvärdet är 1500 dollar/ m2. Eftersom det är ett åtråvärt område och med takt med företags vilja att expandera och utnyttja marken så beräknas marknadsvärdet ligga på minst 1500 dollar. En ganska bra sammanfattning om den ekonomiska biten om konflikten kan du läsa här: http://goo.gl/mlEWl. En annan artikel kan du hitta här men just nu kommer jag inte in på sidan (http://goo.gl/JqSEK). Du kan läsa om fastighetspriser i Kambodja här: http://goo.gl/9mgdS
   Mvh, Sofie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *