Viktoria: Akwaaba!

Hela höst-terminen spenderades åt tre saker. Först: att skriva en oändligt lång (kändes det som) ansökan för att få göra en Minor Field Study. Sedan: hoppas på att jag skulle få göra den (mina tummar har fortfarande inte återhämtat sig från den perioden). Slutligen: förbereda mig inför den! (Tiden däremellan var även fylld av spontana glädjedanser.)

Detta är min andra gång i Ghana på ett år. I januari 2012 kom jag hit som utbytesstudent, och exakt ett år senare är jag tillbaka som… en forskare? Okej, jag ska inte överdriva. Men jag är i alla fall här för att göra en fältstudie, och ni är varmt välkomna att följa med på denna resa på okänt vatten – eller som man säger på twi-språket, Akwaaba!

Det finns inget jag är mer intresserad av i hela världen just nu, än pan-Afrikanism och andra ”alternativa” sätt att bemöta konventionell kunskap. Därför var det naturligt att min studie skulle ha en liknande utgångspunkt. Samtidigt skulle det handla om genus och jämställdhet, vilket har varit min hjärtefråga sedan jag var en liten flicka. Efter många om och men, sena nätter och tidiga morgonar kom jag till slut på vad det var jag ville kolla på: women’s empowerment (ni får ursäkta min engelska, men jag har faktiskt inte den blekaste aning om vad det heter på svenska, haha). Intresset ligger inte i att mäta efter någon redan uppsatt mall. Nej, det jag vill göra är att intervjua studenter vid University of Ghana för att ta reda på vad women’s empowerment betyder för dem. Hur defineras det utav dem? Är det likt sättet vi ser på jämställdhet i Sverige? Är det ett koncept som välkomnas eller ses som främmande i den Ghanaianska kontexten? Det är kanske inte lika spännande som min kompis projekt om hiplife-kultur… Men det duger. ; )

Snart har jag varit i drygt två veckor och har mest samlat på mig böcker om mitt ämne. ”Male Support for Gender Equality” av Olivia Kwapong och ”The Emancipation of Women: An African Perspective” av Florence Abena Dolphyne är två sådana exempel. Sjukt intressanta! Ikväll sätter jag dock igång med min första intervju, vilket är sjukt pirrigt men också väldigt pepp!

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Genus, Ghana
Taggar: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *