Spekulationer kring explosion i det statliga oljebolagets byggnad

Explosionen i Pemex (det statliga oljebolagets) byggnad i Mexiko City förra torsdagen lämnade 37 döda och många skadade. Nu spekuleras det i om det var ett attentat och i så fall vem eller vilka som ligger bakom.

Explosion i Mexiko City (bild från http://sintesis.mx)

Under söndagen började det höras spekulationer om att explosionen var ett attentat och att målet skulle vara att visa på den nya regeringens sårbarhet. Det sades att man hade funnit rester av sprängmedel i byggnaden och att bakom den eventuella attacken skulle ett av regeringens oppositionspartier ligga, just för att slå ned på den nya säkerhetspolitiken.  Dagen efteråt publicerades en artikel i nättidningen Proceso som menade att det fanns indicier som pekade åt att en av de stora drogkartellerna , ”Los Zetas”, var ansvarig. Aktionen skulle vara ett sätt att protestera mot ministern ansvarig för landets säkerhet för att denne använder bilar med Pemex logotyp på vid drograider i delstaten Veracruz.

Senare utkom dock officiella uppgifter som redogjorde för att explosionen var en olycka och att orsaken var en gasläcka i byggnaden. Säkerhetsrutinerna i bolaget ska ses över och det ska undersökas vem som bär ansvaret. Och även om det fastslogs att incidenten var en olycka så kallas flera ministrar samt chefen för Pemex till ett möte angående nationens säkerhet nästa vecka. Många är de som fortfarande spekulerar i om det verkligen var en gasolycka som orsakade explosionen.

Dela det här:
Kategorier: Latinamerika, Mexiko, Naturresurser

Om SannaForsberg

Examen i Utvecklingsstudier och Internationella Relationer, lever i Guadalajara, Mexiko, mitt andra hemland. Att skriva och rapportera är vad jag vill ägna mig åt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *