Steget ut

Hans Föreläser för besökare i Palaisdes Nations. Foto: www.wfuna.org

I snart sex månader har jag praktiserat för World Federation of United Nations Associations på Palais des Nations i Genève. Under tiden har jag funderat en del kring vilka egenskaper som är av godo för att få ut det mesta möjliga av en praktiktjänstgöring i internationell miljö. Jag passar därför på att här dela med mig av några av mina tankar på området.

Språkkunskap är en oerhörd tillgång. Att kunna konversera med delegater på deras eget språk är en enorm fördel. Men enbart några enkla artighetsfraser räcker långt. På Palais des Nations är det mer regel än undantag att folk relativt obehindrat talar engelska, franska och spanska. Lägg därtill att många är kunniga i tyska, ryska och arabiska så förstår man att vikten av språkbildning inte kan underskattas. Att vara berest är också det en tillgång. Att kunna säga ”ah, där har jag faktiskt varit” när en geografisk plats diskuteras renderar ofta i gillande kommentarer och följdfrågor. Sådan uppmärksamhet är alltid av godo och ökar chanserna att dina samtalskamrater lägger dig och din organisation på minnet. I sådana situationer är det också ett absolut måste att ha ett visitkort som du kan räcka över. Det tillhör att om någon lämnar sitt visitkort till dig, förväntas du ge ditt i utbyte.

Vidare är det centralt att vara påläst om det man talar om, oavsett praktikplats och sammanhang. Om du av din praktikhandledare ombeds hålla en presentation, ett framförande eller representera organisationen i något sammanhang är det naturligtvis en chans som du inte ska tacka nej till, men för ett lyckat resultat är det helt avgörande att vara påläst. Är man  osäker på några fakta och inte har möjlighet att kolla upp informationen på förhand är mitt tips att helt avstå från att beröra den när du talar. Likaså är det alltid en bra idé att vara påläst om den eller de personer som du ombeds träffa för att skapa dig en bild av hans eller hennes åsikter i för din organisation relevanta frågor.

Konsten att mingla har det skrivits spaltmeter om. Jag har inte läst litteraturen på området men menar att man kommer långt med social kompetens. Ta reda på klädkoden och klä dig enligt den med regeln ”hellre överklädd än underklädd” som riktmärke. Tänk på din hållning då man ofta står upp och försök bära upp ett naturligt leende. Lägg ogärna armarna i kors över bröstet, utan knyt hellre händerna bakom ryggen. Det förstnämnda signalerar en ovilja till interaktion medan det senare visar att du är öppen och intresserad av att kommunicera.

Som med alla färdigheter krävs det träning för att utveckla de kunskaper som kommer göra

att du får ut så mycket som möjligt av din praktik i fråga om att skapa nya kontakter. God självkännedom är en bra grundsten. Att vara trygg i sin egen person och kunna hantera med- och motgångar är ett måste. Kanske är man inte riktigt redo för utlandspraktik. Det är en insikt så god som någon och ska inte ses som ett nederlag utan som en utmärkt första lärdom på vägen mot en internationell karriär. Lycka till!

Dela det här:
Kategorier: Arbetsmarknad, Europa, Förenta Nationerna (FN), Schweiz, Utbildning
Taggar:

Om HansFridlund

Efter studier på University of Sussex och Högskolan i Halmstad har Hans avlagt kandidatexamen i statsvetenskap. Efter att ha arbetat som utredningssekretare gör han nu praktik för World Federation United Nations Association. För WFUNA bevakar Hans främst FN:s ansträngningar för att främja och skydda mänskliga rättigheter med ett särskilt fokus på Human Rights Councils verksamhet. Att bereda all världens befolkning tillgång till mänskliga fri- och rättigheter är en absolut nödvändighet i strävan efter ett inkluderande internationellt samhälle.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *