Abortlagstiftning ifrågasätts

Demonstranter håller upp en skylt med budskapet:    ”Om Beatriz vore din dotter, hade det varit illegalt att rädda hennes liv då?”

Beatriz är en 22-årig kvinna som är gravid i 19:e veckan med sitt andra barn. Läkarna har konstaterat att Beatriz riskerar att dö om inte graviditeten avbryts, samt att barnet i Beatriz mage inte har några chanser att överleva utanför livmodern. Ändå förvägras hon en abort då alla former av abort är förbjudet i El Salvador. Den här veckan pratar alla om Beatriz som ställer frågan om landets restriktiva abortpolitik på sin spets.

Beatriz är en fattig 22-årig ett-barnsmamma från provinsen Jiquilisco som är gravid i 19 veckan. Eftersom hon lider av njursvikt och sjukdomen Lupus är hennes immunförsvar kraftigt nedsatt och graviditeten betraktas därför som en högriskgraviditet. För att rädda Beatriz liv vill läkarna genomföra en abort. Till saken hör också att fostret enligt ultraljuden saknar hjärna och således inte skulle överleva utanför livmodern.

Läkarna på sjukhuset där Beatriz vårdas är således helt överrens om att en abort är det enda rätta för att vara säkra på att Beatriz överlever. Tillsammans med ACDATEE, folkrörelsen för en avkriminalisering av terapeutisk abort, har de vänt sig till hälsoministern och högsta domstolen för att få till stånd en ändring av lagen och en garanti att ingen av de inblandade i Beatriz eventuella abort ska straffas. I dagsläget vågar nämligen inte vårdpersonalen genomföra aborten på grund av rädsla för fängelsestraff för dem själva och Beatriz. En mamma som väljer att genomföra en abort kan enligt brottsbalken artikel 133 dömas till fängelse i två till åtta år, och andra inblandade kan få upp till fem års fängelse.

Förespråkarna för en avkriminalisering av terapeutisk abort, som utförs med hänsyn till moderns hälsa, hävdar att lagen strider mot grundlagens andra artikel som garanterar landets medborgare rätten till liv och fysiskt integritet. ”I det här fallet finns inget moraliskt dilemma, eftersom fostret inte kan överleva utanför livmodern” säger ACDATEE i ett uttalande.

Hälsoministern, Maria Isabel Rodriguez, har uttalat sitt stöd för läkarnas uppfattning och vädjar till högsta domstolen att godkänna aborten. Hon poängterar att den offentliga vården står redo att genomföra aborten i syfte att rädda Beatriz liv. Nu väntar samtliga inblandade på högsta domstolens besked.

Samtidigt som fallet Beatriz verkar öppna upp för en förändring av abortlagstiftningen så finns det ett kompakt motstånd. Abortmotståndarna menar att det inte alls är säkert att barnet inte kommer at överleva, att Beatriz hälsotillstånd inte är så farligt, samt att fallet används av syniska abortförespråkare. Affärskvinnan María Teresa Simán Siri, som tillhör en av landets mest inflytelserika familjer, skrev häromdagen ett öppet brev som publicerades i en stor dagstidning med titeln ”Beatriz, döda inte ditt barn”. I brevet poängterar hon att endast Gud har rätt att ge och ta liv, samt att barnet har lika stor rätt att leva som hon. ”Oavsett om barnet lever timmar, dagar eller år så har Gud valt ut dig till mamma.”

Organisationen Ja till livet menar att läkarna bör avvakta några veckor för att se vilka andra medicinska åtgärder som kan vidtas, samt att vid lämpligt tillfälle försöka få till stånd en naturlig förlossning. Ordförande Regina de Cardinal menar att den rörelse som nu kämpar för att rädda livet på Beatriz genom att få högsta domstolen att godkänna aborten i själva verket inte bryr sig om hennes liv, utan endast använder hennes fall ”för sina mörka avsikter att avkriminalisera abort”.

Medan debatten pågår fortsätter Beatriz liv att vara i fara och hennes ettårige son riskerar att bli utan mamma.

 

Dela det här:
Kategorier: El Salvador, Genus, Hälsa, Latinamerika, Mänskliga Rättigheter, Okategoriserade, Rättssystem

Om JoannaKorbutiak

Jag bor till vardags i Uppsala, men befinner mig just nu i El Salvador för praktik på den feministiska kvinnororganisationen IMU (imuelsalvador.org). Praktiken ingår som en del i min Politices kandidatexamen, där jag har statskunskap som inriktning. I smyg drömmer jag dock om att bli journalist.

Kommentera gärna på mina blogginägg och berätta vad ni vill läsa mer om när det gäller El Salvador och Latinamerika.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *