Att vara eller icke vara – en fråga om identitet hos Georgien, i gränslandet mellan Asien och Europa

Ett land och nation i gränslandet mellan två olika nationer. Aldrig tidigare har frågan om identitet och tillhörighet varit så omdiskuterad i Georgien som nu. Den nationella politiken talar om ett närmande till EU men landets befolkning har skilda uppfattningar om vad de är beredda att identifiera sig med. Vad är europe och vad är asiat och varför är det så viktigt att tillhöra något av dem?

”Skulle du säga att jag är europe eller asiat?” frågar en fjortonårig tjej vid namn Natia, född och uppvuxen i Zugdidi, en ”stad” i västa Georgien. Frågan överrumplar mig. Vem är jag att svara på det?
När vettigt svar från mig uteblir och jag mest bara velar bort mig i underliga formuleringar om identitet och nationalitet avbryter hon mig ”jag tycker att vi är asiater”. Hon får snabbt mothugg från en annan tjej, Tamuna som bestämt säger ”nej vi tillhör Europa”.
”Nej vi Vill tillhöra Europa. Men vi är asiater” menar Natia.
Jag sitter tyst som ett fån. Nog visste jag att identitetsfrågan hos den georgiska befolkningen var problematisk, men jag kunde inte tänka mig att den var så uppdelad att till och med två tjejer i samma klass, boende och uppvuxna i samma lilla landsbyggdshåla kunde ha så skilda åsikter kring sin egen och sitt lands  identitet.

Jag påminner mig om när jag skulle teckna försäkring inför att flytta hit till Zugdidi och inte ens försäkringsbolaget visste om det var bäst att teckna försäkring för Europa eller ”resten av världen”.  Det slutade med att jag fick googla upp information om att Georgien är ett europeiskt land från olika källor på internet. Men egentligen spelar det mindre roll vad trovärdiga wikipedia och landguiden.se anser att landet tillhör om inte befolkningen själva håller med.

”Jag tror att vår regering strävar efter att vi ska tillhöra Europa enbart av ekonomiska och politiska skäl” lägger sig en ung kille, Irakli, i diskussionen. Georgien har mycket historia gemensamt med Asien. Turkiet och Ryssland till exempel, med båda dessa länderna är delvis en del av Europa nu. Europa tycks fresta mer i form av utbildning och europeer ses som flitiga och effektiva, något man gärna vill identifiera sig mer.

Men vid närmare eftertanke, är detta verkligen en viktig fråga? Varför måste natinaliteter delas upp och identiteter appliceras på en hel nation och befolkning, frågar jag mina georgiska vänner. Kan det inte få vara så att det är en egen liten nationalitet här i mellanrummet mellan Asien, Europa (och Mellanöstern)? Mittimellan? Varken eller? Egen? Kan inte georgier bara vara georgier?
”nej, vårt land är för litet för det. Vi behöver tillhöra något större för att över huvud taget uppmärksammas” menar Irakli.
Men kan denna relativt nya diskussion leda till att man splittrar befolkningen? Om ungar på samma gata har olika syn på vilken kontinent de bor i så tenderar det att bli svårt att ena befolkningen och helhjärtat stödja ett sammarbete med antingen Asien eller Europa.
De högt upppsatta politiker som jag diskuterat detta ämne med menar oftast att Georgien är ett land ”i strävan mot Europa”. Innebär denna formulering då att de för närvarande INTE är Europa?
Men en intressant frågeställning i sammanhanget är varför politiker och civilbefolkning delar en så stark tro på att en väg mot Europa, så snabb och nära som möjligt, är det bäst lämpade för Georgien? Då jag intervjuar en prydligt klädd Mr Levan från National party och frågar honom den lite oförskämda och känsliga men ack så viktiga frågan om varför genus och jämnställdhet inte har fått högre prioritet inom hans parti skruvar han på sina manchettknappar och svarar att en av anledningarna är att han tror att det viktigaste är att satsa på att få Georgien att närma sig EU och Europa. Genom en närmare integrering med EU kommer, enligt Mr Levan, ett ökat jämnställdhetsperspektiv, tillsammans med andra fördelaktiva värderingar, att följa automatiskt.

”Jag tror att det handlar om en strävan efter något bättre. En dröm. Man vill tillhöra Europa för man tänker att det är friare, rättvisare och effektivare. Men jag tror att problemet är att man inte riktigt vet vad man jämför med” säger Tamuna. Hon ler och lägger till ”jag tycker att vi är ett Europeiskt land för jag vill att vi ska vara det”.

Dela det här:
Kategorier: Europeiska Unionen (EU), Georgien, Kultur
Taggar:

Om SofiaStrive

Sofia rapporterar om ämnen som diskuteras, händelser som förändrar, åsikter som uttrycks eller förtrycks samt personer som verkar under ytan. Den lilla individen, det lagom stora samhället och egna luddiga personliga resonemang.

Efter ett halvårs vistelse i en liten "stad" på landsbyggden i västra Georgien, vilket ni kan finna inlägg om, har hon nu rullat vidare och bor för tillfället i Kosovos huvudstad Pristina. Här i Kosovo praktiserar hon på svenska ambassaden och hänger med en stor blandning finuriga människor av alla dess slag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *