Det sexuella våldet i Indien fortsätter

Frågan om sexuellt våld mot kvinnor och flickor i Indien har varit under intensiv granskning efter den mycket grova gruppvåldtäkten och mordet på en ung kvinna på en Delhi-buss i december förra året.  Den unga kvinnan dog kort efter attacken. Nationen var i chock och omfattande protester tog fart. I Indien kan en man som anklagas för våldtäkt slippa åtal om han lovar att gifta sig med offret. Inte så förvånande kanske att andelen fällande domar i landet är låg.

Kvinna i Bangalore. Foto: Petra Spencer

Kvinna i Bangalore. Foto: Petra Spencer

Våldtäkter av små flickor chockar åter igen nationen. En liten flicka på bara fyra år från Madhya Pradesh våldtogs den 17 april – också denna våldtäkt hade dödlig utgång. Flickan lämnades med svåra inre skador och dog två veckor senare. En annan flicka kidnappades den 15 april och hittades av grannar som hörde flickans rop. Flickan hade då våldtagits och attackerats under mer än två dygn. Protester och anklagelser har riktats mot polischefen som inte vidtog korrekta åtgärder när föräldrarna anmälde brottet. Polischefen erbjöd föräldrarna en summa motsvarande 240 svenska kronor för att hålla tyst.

Detta är bara ett fåtal av alla de våldtäktsbrott som har begåtts på senare tid mot små barn i Indien. Det är inte svårt att föreställa sig hur svårt det måste vara för de mest utsatta och fattiga i Indien att skydda sina barn, inte minst i hushåll där de oftast inte ens kan låsa om sig ordentligt.

Indiens president, Pranab Mukherjee, har gett sitt samtycke till en anti-våldtäktslag som föreskriver livstidsstraff och även dödsstraff för våldtäktsmän, samt även strängare straff för brott som syraattacker (som ibland sker då en kvinna avvisar sexuella närmanden eller ett frieri), förföljelse och voyeurism. Den nya lagen innebär även att man ändrar begreppet ”sexuella övergrepp” till ”våldtäkt”. En del åtgärder välkomnas av det indiska folket medan andra är aningen mer debatterade. Men som kvinna i Indien kan man undra hur mycket den nya lagen innebär i verkligheten. Hårdare nya lagar är bra, men man bör även implementera befintliga lagar. Mordet och våldtäkten på den unga studenten i New Delhi har väckt liv i debatten om kvinnoförtryck i Indien, men lagar är meningslösa om de inte kan verkställas.

En flicka i Koromangala berättar att hon och hennes vänner är rädda för att bli våldtagna efter den senare tidens händelser. Foto: Petra Spencer

En flicka i Koromangala berättar att hon och hennes vänner är rädda för att bli våldtagna efter den senare tidens händelser. Foto: Petra Spencer

Kan Indien förändras, och vad är så speciellt med dessa våldtäkter? Våldtäkter inträffar varje dag. Experter påstår att en kvinna blir våldtagen i genomsnitt var fjärde minut i världens så kallade våldtäktshuvudstad Sydafrika, och att 48 kvinnor och flickor våldtas varje timme i genomsnitt i Demokratiska republiken Kongo. Detta är inget försök till att göra några tvivelaktiga moraliska uttalanden – sexualbrott är alltid lika hemska oavsett hur man ser på det. Sexualbrott är, var de än inträffar, alltid ett brott mot mänskligheten, oavsett om de sker i Kongo, Sydafrika, Indien eller någon annanstans. Poängen är att alla brottsoffer förtjänar rättvisa.

En ung indisk kvinna, Tanya, säger att det sorgliga i Indien är att istället för att arbeta med problemets kärna uppmanas nu kvinnor att vara hemma innan det blir mörkt, bära täckande kläder, inte prata med främlingar och att inte ha ögonkontakt med främlingar. Tanya tycker att alla skolor ska vara blandande, så att barn lär sig att umgås med det motsatta könet. Hon säger att hon vet män som står upp för kvinnors rättigheter, som behandlar sina fruar som drottningar men också män som misshandlar sina fruar. Hon säger att i slutändan beror mycket på normer och värderingar, om hur man uppfostras som barn.

En annan ung kvinna, Ranu, säger att hon blir chockad, arg och ledsen över mängden våldtäkter i Indien. Men Indien har 1,2 miljarder invånare, och i andra ”mer civiliserade länder” sker våldtäkter också, säger hon. Hon säger också att den enorma mängden människor i Indien självklart inte rättfärdigar mäns sexuella våld mot kvinnor. Ranu säger att det inte är en fråga om land, utan det är en fråga om respekt och medmänsklighet.  Hon säger också att kvinnor bör undervisas från skolåldern att bli mer självständiga och stå upp för sina rättigheter. Staten och hela samhället bör arbeta tillsammans hand i hand och visa kvinnor mer respekt.

Medvetenhet om orättvisor kommer från media, och media, politiker samt det internationella samfundet (du och jag) har makten att bekämpa orättvisor. Så länge som brott mot mänskligheten avslöjas är det också möjligt att bekämpa. Därför är demokratiska principer, såsom till exempel yttrandefrihet, viktiga att värna om, och är en absolut förutsättning för en fungerande demokrati. Demokratiska principer är viktiga för att stärka opinionsbildning som syftar till att få slut på sexuellt våld samt motverka straffrihet och stärka ansvarsskyldigheten. Politiker spelar en viktig roll för var fokus ligger, och mediafixeringen på irrelevanta frågor tränger allt som oftast ut nyheter av viktiga händelser som förtjänar global uppmärksamhet, som till exempel sexuellt våld. Brott mot mänskligheten inträffar varje dag, men hamnar ibland i skymnundan. Våldtäkter är absolut inte en företeelse som endast sker i Indien eller de mest fattiga länderna heller för den delen, men faktum är att de är de mest utsatta som blir mest lidande. Förhoppningsvis kan vi i framtiden fokusera på mer relevanta frågor och faktiska problem och bli mer handlingskraftiga vad gäller att bekämpa orättvisor i världen.

Dela det här:
Kategorier: Asien, Genus, Indien, Mänskliga Rättigheter, Rättssystem

Om Petra Spencer

Petra holds a Master’s degree in political science from Halmstad University. She has also studied at University of Leeds and Malmö University. Petra has a substantive background from fieldwork in Africa, as well as an internship undertaken at the Embassy of Sweden in Pretoria and work experience from United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC). She also has progressive and hands-on experience regarding development issues from election observation missions. Currently Petra resides in India where she is conducting research activities. She also works with development issues and defending human rights through an organisation she started in 2011 called African Society. As a global citizen Petra joined FUF because she believes that the experiences and the knowledge that she will gain and contribute with through the organisation will help her to highlight and address the needs of poor and vulnerable people, which is necessary if we are to combat injustices that exist in the world.

En kommentar

  1. Rikard

    Varför tas inte övergrepp upp som sker i andra kultursfärer?
    Fokus på Indien kanske är tecken på mörkandet av specifika våldtäkter som sker här?
    Sexuellt våld i Pakitan Afganisten & MÖ döljs av särskild media…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *