Kaffe, Korruption och Kenya

Kenya är en av världens främsta exportörer av kaffe. Det är särskilt i centrala Kenya, i området kring höglandet, som det odlas högkvalitativt milt Arabicakaffe av främst småskaliga lantbrukare. Trots att området, med gynnsamma väderförhållanden och passande jordar, lämpar sig väl för kaffeproduktion minskar avkastningen av produktionen idag. Utmaningarna som lantbrukarna möter är främst låga vinster, korruption, skadedjur, sjukdomar samt bristande stöd från  regeringen. 

Kvinna bearbetar jorden för att motverka erosion i de sluttande kaffefälten. Foto: Anna Svensson

Kvinna bearbetar jorden för att motverka erosion i de sluttande kaffefälten. Foto: Anna Svensson

I centrala Kenya, vid sluttningen av Mount Kenya, äger medeljordbrukaren cirka två hektar land, varav hälften används till kaffe eller te för export. Resten av arealen används för att odla bananer, bönor och majs för självförsörjning. Kaffeproduktionen tar därmed en stor del av marken i anspråk och är under perioder arbetsintensiv för bönderna.

Producenterna är med i ett av distriktets kooperativ där bönorna förädlas och görs redo för export. Sedan International Coffee Agreement kollapsade sent på nittonhundratalet har kaffepriserna fluktuerat utan att kunna tyglas likt tidigare och därmed är priser och utbetalningar idag osäkra.

Idag finns det nationella lagar kring produktion och distribution, dock vaga och sällan efterlevda, vilka ger kooperativen möjlighet att ogranskat sköta finansiella och odlingsrelaterade frågor, något som ofta leder till korruption inom organisationerna.

Processen från att kaffet skördas till att det säljs på auktion i Nairobi tar sex månader. Det  är en lång kedja av förädlingsprocesser och mellanhänder. När jordbrukaren till slut får betalt är ett halvår av hårt sparande över, nästa skörd äger rum och en ny väntan tar vid.

En annan utmaning är att de flesta produktiva kaffe-buskarna i Kenya är planterade under sextiotalet och behöver ersättas med nya inom en nära framtid för att kunna fortsätta ge en bra skörd. Coffee Berry Disease (CBD) är en resurskrävande skada på kaffebären som kräver att producenten kan behandla sin odling med bekämpningsmedel. Många kaffeproducenter menar att det saknas täckning för att kunna behålla en hög produktion samtidigt som externa avgifter för exempelvis bekämpningsmedel och konstgödsel måste betalas. Möjligheter att låna pengar är få och det är svårt att investera i mer mark, vilket är ett stort problem för småproducenter som vill utöka sin produktion eller dela upp marken till framtida generationer. Anmärkningsvärt är även att land fortfarande oftast ärvs från far till son, trots att det idag är lagligt för kvinnor att ärva land.

Trots ett uppenbart missnöje hos producenterna, på grund av ineffektiva kooperationer och minskade skördar, fortsätter Kenya att vara en av världens främsta kaffeexportörer.

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Ekonomisk utveckling, Handel, Kenya, Landsbygdsutveckling
Taggar:

Om Malin Johannesson

Studerar till Agronom, med inriktning mot landsbygdsutveckling och befinner mig till årsskiftet i Centralamerika.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *