Två sorters turism på Andamanerna

Den avlägsna indiska ögruppen Andamanerna och Nicobarerna utanför Burmas kust lockar stora mängder indiska och internationella turister. Ögruppen har tidigare varit isolerad och fortfarande lever folkgrupper på ön utan kontakt med det moderna samhället. Artrikedomen på ögruppen är stor och arbetet med att skydda öarna från yttre påverkan går i olika riktningar.

Josephine Ekström. Foto: Privat

Josephine Ekström. Foto: Privat

 

 

 

 

 

”Ska jag spara lappen?” frågar jag personalen på flygplatsen som nickar lite slött. Vid mitt besök på ögruppen tidigare i år förstod jag först inte vilken betydelse det delvis handskriva visumet som utfärdas vid ankomst har. Det visade sig att internationella turister endast får besöka begränsade områden på ögruppen under en månads tid, och visumet kontrolleras överallt.

Andamanerna har en tradition av bevarande och ekoturism, vilket är uppfriskande och sällan sett på turistdestinationer i Asien. De kilometerlånga vita sandstränderna är relativt bevarade från sopor och stora färgglada tavlor informerar om vilka arter som är skyddande och hur turisterna ska undvika att anstränga det säregna ekosystemet som existerar på ögruppen. I naturreservaten finns poliser som har till uppgift att se till att turister inte förstör eller rör sig på platser där det är förbjudet att vara.

Trots en välfungerande ekoturism har behandlingen av ursprungsfolken på öarna ifrågasatts. Arrangerande turer genom den isolerade folkgruppen Jarawas boendeområden har beskrivits som ”människosafari” där turisterna slänger kex och frukt till dem från bussarna. Poliser ska skydda lokalbefolkningen från yttre påverkan som de ej själva har valt, men har misslyckats och anklagats för att uppmuntra safaris. FN har fördömt dessa turer som officiellt sett ska besöka grottor, men som oftast kommer med garantier att få en glimt av Jarawa folket. Trots nationella domstolsorder har turerna fortsatt. Nu har ett flertal brittiska resebyråer ställt in resor till ögruppen i protest. Vi får hoppas att dessa påtryckningar kommer resultera i att ursprungsbefolkningen i framtiden behandlas lika väl som det sköra ekosystemet.

Dela det här:
Kategorier: Asien, Indien, Miljö, Minoriteter, Turism

Om Josephine Ekström

Kandidat i Global utveckling från Södertörn, praktiserar i New Delhi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *