Nicaragua klarar att halvera hungern

Förra veckan gick att läsa i den lokala tidningen, La Prensa, att Nicaragua, redan två år innan avtalat, klarat att leva upp till 2015 års milleniemål; att halvera hungern i landet innan 2015. Tillsammans med 37 andra nationer, däribland de andra latinamerikanska länderna Kuba, Guayana, Peru, San Vincente samt ytterligare länder i Afrika och Asien har de alla levt upp till båda de mål som satts upp av FN.

Landsbygd i Nicaragua. Foto: Malin Johannesson

Nicaragua är ett av Centralamerikas fattigaste länder och enligt La Prensa lever 44,1 procent av befolkningen under fattiga förhållanden och mer än 8 procent lever i extrem fattigdom. Majoriteten av Nicaraguas befolkning är helt beroende av jordbruk och de mest utsatta är de människor bosatta på landsbygden. Där är jordbruket i allmänhet småskaligt och bönderna äger inte själva marken. Att ha en annan inkomst än jordbruket är för många nödvändig och en så kallad ”off-farm income” bedrivs ofta av åtminstone en familjemedlem i dessa familjer.

På FAO’s hemsida stod under veckan;

”att med en stark politisk vilja, kordination och kooperation går det att utrota hungern i världen”.

Jag tror att det med dessa metoder handlar om att skapa en hållbar inhemsk matproduktion, där självförsörjningsgraden är hög och där den idag utarmade jorden får möjlighet att igen bli näringsrik.

Under min tid i Nicaragua hoppas jag på att kunna få följa upp några av de framsteg som görs inom jordbruket i landet och jag hoppas även på att kunna få följa de projekt som startats upp från lokalinvånare som kämpar för att deras land ska göra framsteg i utvecklingen till en hållbar livsmedelsförsörjning. Jag hoppas att inte kämparglöden upphör för att halveringen är gjord, utan att hoppet att helt utrota hungern får fortsätta.

Dela det här:
Kategorier: Fattigdom, Hälsa, Landsbygdsutveckling, Naturresurser, Nicaragua

Om Malin Johannesson

Studerar till Agronom, med inriktning mot landsbygdsutveckling och befinner mig till årsskiftet i Centralamerika.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *