Etiopiens hjältar

Jag har hängt på konferens nu i två dagar, om handikappades situation i Etiopien. Fokus låg främst på de som skadats av landminor. Jag hade ingen aning om att landminor var ett så stort problem i Etiopien men tydligen. Främst i Tigray-regionen ligger de kvar sen Eritreakriget.

Parantes: Något jag funderar mycket på är vapen. Till exempel landminor. Det är ju avancerade saker. Någon skitsmart person har uppenbarligen suttit och tänkt ut hur minan bäst ska konstrueras. HUR kan någon som är så smart vilja konstruera något så vedervärdigt förkastligt som en landmina? Slut på parantes.

Tillåt mig nu presentera lite siffror. I Etiopien är enligt den officiella statistiken 17,6 % av befolkningen handikappade. Av dem lever 95 % i extrem fattigdom. Troligen kan andelen handikappade vara ännu större, eftersom det fortfarande är en utbredd uppfattning speciellt i byarna att handikapp är ett Guds straff. Många barn med något handikapp göms därför eller överges.

Etiopiens handikappade är mina idoler. Livet kan vara hårt för alla ibland, alldeles säkert på ett speciellt sätt för de i materiell fattigdom. Men alltså. Lägg på ett fysiskt handikapp på det. Och tänk in att du bor i en stad där trottoaren med sina hål och ojämnheter kan vara svårframkomlig även för en ickehandikappad. Varje dag ser jag olika sinnrika lösningar på addis abebas gator. En rullstol kanske inte finns att tillgå men en rullbräda har också hjul. Det mesta kan användas som kryckor men det finaste av allt: hur de hjälper varandra. Jag vet inte hur många gånger jag har sett en blind leda en blind.

En liten man utan ben kravlade fram till mig i kasanches här om dagen. Eftersom mitt fördomsfulla jag var övertygat om att han skulle börja tigga blev jag direkt obekväm. Det är så svårt att bemöta tiggare! Men tji fick jag. Han stannade mitt framför mig och fyrade av ett bländande leende. ”Hi sweety, how are you?”.

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Etiopien, Fattigdom, Hälsa, Mänskliga Rättigheter, Militär/krigsmakt

Om MiriamNygren

Juriststudent som efter att ha avslutat sina tre forsta ar pa juristprogrammet nu gor praktik pa OHCHR i Addis Abeba.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *