Ett berg.

Jag snörade på mig sköna skor och slängde med en flaska vatten i ryggan. Planen för lördagen var att gå upp på berget Ntoto för att njuta av utsikten över stan.

Men. Kvinnorna som bär ved. Det går inte att skriva om ntoto utan att nämna dem. Med osannolikt stora lass ved på ryggen gick de samma väg som mig fast redan på väg ner, trots att det var tidigt på dagen.

Som i princip all mark i Etiopien är även eukalyptusskogen på ntoto statligt ägd. Det är därför olagligt att hämta ved där. De 15 000 kvinnor som lever av att hämta ved just från ntoto är därför ständigt rädda för att bli tagna av skogsvaktare. I bästa fall kan de muta en vakt som upptäcker dem, men våldtäkter och misshandel förekommer frekvent.

Varje dag går de 1,5 mil uppför berget, samlar ihop ett lass ved och går samma sträcka tillbaka. Veden säljs sedan i något gathörn eller på någon marknad. Ungefär 60 bir kan inkomsten bli. Det är ca 20 spänn.

Varför, VARFÖR är det så typiskt klassiskt att detta är just ett kvinnoöde?

Dela det här:
Kategorier: Arbetsmarknad, Etiopien, Genus, Naturresurser
Taggar: , , , , ,

Om MiriamNygren

Juriststudent som efter att ha avslutat sina tre forsta ar pa juristprogrammet nu gor praktik pa OHCHR i Addis Abeba.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *