De ungas medvetenhet måste bli räddningen

Orkanerna Ingrid och Manuel som drog in över olika delar av Mexikos väldiga territorium i september har haft enorma konsekvenser för miljontals människor. Översvämningar, ras och andra följder av de stora regnmängderna har lämnat byar och städer med stora ekonomiska och humanitära problem och nu är frågan hur dessa fenomen kommer att behandlas framöver.

Orkanernas framfart. Foto: Excelsior

Orkanernas framfart. Foto: Excelsior

Dessa naturkrafter är så mäktiga att det är svårt för människan att göra något åt dem när de väl slår till. Men, det vi kan göra något åt är hur vi behandlar naturen och försöka undvika klimatförändringar som inte är naturliga, utan som sker som effekter av våra utsläpp.

Anna Lindstedt, Sveriges klimatambassadör som i november kommer att befinna sig i Warszawa med anledning av FN:s nittonde klimatkonferens, besökte nyligen Mexiko. På ett seminarium i Guadalajara poängterade hon att det viktiga är att göra det man kan, på individnivå liksom på nationell och internationell nivå, i stället för att fokusera på ekonomiska och strukturella orsaker till varför processerna förhalas. Lindstedt förklarade att Mexiko är ett exempel på ett land som i jämförelse med andra har kommit en bra bit på väg i sin klimatpolitik.

Sedan Mexiko fick en ny president 2012 har dock temat klimat och miljö inte haft någon politisk prioritet, men fler och fler mexikaner börjar inse hur viktig miljön och omhändertagandet av densamma är för oss alla. I Guadalajara finns många exempel på sociala rörelser vars fokus är just att förbättra livskvaliteten, exempelvis genom minskande av utsläpp och avgaser, eller återvinning. Vad som krävs för att alla mexikaner, inte bara en del, ska få upp ögonen för hur viktigt ämnet är och för att de verkligen ska kunna göra något åt saken är en kombination av i första hand en politik och infrastruktur som behandlar utsläpp och sophantering, i andra hand och för att det ska fungera i praktiken, en förändring av mentaliteten. För att en sådan förändring ska kunna ske behövs dock först en strukturell ekonomisk förbättring som tillgodoser basbehoven för invånarna i ett land som lider av stora inkomstskillnader. Men potentialen finns, det märks tydligt i de nya generationerna som besitter en medvetenhet och en vilja att förändra till det bättre.

Dela det här:
Kategorier: Latinamerika, Mexiko, Miljö, Naturresurser

Om SannaForsberg

Examen i Utvecklingsstudier och Internationella Relationer, lever i Guadalajara, Mexiko, mitt andra hemland. Att skriva och rapportera är vad jag vill ägna mig åt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *