Modernisering som riskerar att sudda bort ett grönt kulturarv 

Ramallahs snabba tillväxt, som bland annat visar sig genom utbyggd infrastruktur, riskerar att förstöra historiska grönområden i staden. 

Ett berg av byggnadsmaterial har begravt en hel olivträdgård. Foto: Ruba Hanna

Ett berg av byggnadsmaterial har begravt en hel olivträdgård. Foto: Ruba Hanna

Det är en solig oktoberdag på Västbanken. 36-åriga Zahran Jaghab, hans släkt och vänner sjunger medan de hjälps åt att plocka mogna oliver på familjens olivodling.

Området där familjen har sina olivträd heter Terra Fidea – land av trohet – och ligger i en forntida romersk jordbruksdal som sträcker sig mellan Ramallah och Betunya. Dalen har genom åren bland annat rymt plantager av oliver, fikon, aprikoser och mandlar. Terra Fideas historiska värde har genom århundraden burits och återberättats genom den muntliga traditionen.

Zahran har följt och studerat Ramallahs traditionella kulturarv med genuin passion i flera år. Han har ägnat en stor del av sin tid åt att försvara det från förstörelse  samt åt att öka medvetenheten i samhället om hur allvarliga konsekvenserna av moderniseringen i området kan bli. Han poängterar med sorg i rösten vikten av att bevara grönområdena:

– De tusenåriga olivträden ni ser runt omkring er kommer tyvärr inte att stå kvar här efter att de nya vägarna byggs.

Foto: Ruba Hanna

Foto: Ruba Hanna

Zahran tar några tunga steg. Han pekar på ett högt berg av avfall alldeles intill den vackra olivträdgården där flera byggarbetsplatser olagligt har dumpat sitt skräp. De har därmed begravt fler än 80 olivträd.

– Bilmekaniker bränner också stora mängder gamla bildäck runt träden. Det innebär en allvarlig miljöförstöring och hotar många djurarter, samtidigt som det underlättar för vägprojekten när olivodlingarna förstörs och dalen inte längre är ett grönområde, säger Zahran.

Foto: Ruba Hanna

Foto: Ruba Hanna

– Jag är medveten om att den här typen av konflikt mellan behovet av utveckling av infrastruktur och vikten av att bevara det gamla finns överallt, fortsätter han, men här i Palestina är frågan jättekänslig. Landet har en djup historisk betydelse och folk här har ett känslomässigt band till sin mark.

Problemet blir också alltmer komplicerat på grund av de politiska omständigheter:

– Det är ofattbart att finansieringen av vägbygget kommer från USAID:s biståndspengar! Det är så sorgligt att de medel som används för statsutvecklingen kan förstöra ett kulturarv.

Det ökade antalet byggnadsprojekt i staden har också förstört flera traditionella byggnader. Zahrans familjehus som är byggt runt år 1800 riskerade att rivas för fem år sedan när en väg skulle byggas i gamla Ramallah.

– Jag kunde inte låta det här hända. Efter långa protester lyckades jag stoppa byggnadsplanen, berättar han stolt. Byggnaden har nu fått nytt liv och har förvandlats till ett kulturcenter för att bevara det traditionella arvet.

– Det är svårt att föreställa sig hur Ramallah kommer att se ut om ett par år, avslutar Zahran. Men vi hoppas att flera personer och miljöorganisationer kommer att engagera sig i frågan för att upprätthålla det palestinska kulturarvet.

Dela det här:
Kategorier: Bistånd, Jordbruk, Kultur, Landsbygdsutveckling, Mellanöstern, Palestina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *