Politik, en oundviklig med- eller motspelare i Kosovo

Den 2 september återvände Majlinda Kelmendi till Pristina efter att ha tävlat i världsmästerskapet i judo i Rio de Janeiro. Efter en hård tävling vann 22-åriga Majlinda guldmedalj för Kosovo. Välkomstkommittén i huvudstaden var varmhjärtad och full av glädje och stolthet. Att vinna ett världsmästerskap är i sig en imponerande bragd som är värd att hylla, men då det handlar om att tävla för Kosovo blir det än mer speciellt.


För att till fullo kunna förklara vad den här texten resonerar kring krävs en kort förklaring av Kosovos ställning och omvärldens uppfattning om denna lilla nation. Kosovo blev självständigt från Serbien 2008 och idag har 101 av FN:s 193 stater erkänt Kosovo som ett eget land. Sverige erkände Kosovo 2008 och har haft en ambassad i Pristina sedan 2010. Dock är identitetsfrågan i landet mycket känslig eftersom det fortfarande finns länder som inte har erkänt Kosovo som land, utan istället betraktar det som en del av Serbien. Detta resulterar ibland i att Kosovo inte tillåts delta i tävlingar. Alltså är det i vissa sammanhang extra speciellt att ställa upp i ett världs-mästerskap som representant för just Kosovo. Tävlandet förvandlas plötsligt, oavsett om deltagaren vill det eller inte, till en politisk fråga om landets vara eller icke vara. Som ni förstår blir det ofta, av denna anledning, ett speciellt tryck på dem som representerar Kosovo.

I november förra året vid en judotävlling sa Kelmendi  ”I don’t know why politics must come before everything. I’m just an athlete but I think we deserve to compete as Kosovo at the Olympics.” Med detta uttalande reste Kelmendi frågor som många andra med henne har ställt sig: tar det politiska över sportgrenen och förvandlar sportutövandet och deltagandet till brickor i ett politiskt spel? Eller är det kanske helt enkelt så att politik alltid finns inbakat i alla handlingar där nationer och individer möts? Är det möjligt för en idrottsutövare att ställa upp i en internationell sporttävling och tro att tävlandet går att frikoppla från att samtidigt göra ett politiskt ställningstagande?

Mirnije, en 18-årig kosovoalbansk tjej, tränar karate i en liten klubb i Pristina och berättar för mig då vi diskuterar ämnet:

– Så fort man ska tävla för Kosovo blir det inte bara en tävling om en medalj, utan genast en tävling om rätten att existera som en nation – att visa omvärlden att vi är ett land. Det är omöjligt att undgå att göra ett politiskt ställningstagande när man deltar i internationella tävlingar hur mycket man än vill ta avstånd från politiken.

Inte alla av FN:s medlemsstater har erkänt Kosovo som ett eget land. Detta får konsekvenser för Kosovo i internationella tävlingar. Foto: Sofia Strive

Inte alla av FN:s medlemsstater har erkänt Kosovo som ett eget land. Detta får konsekvenser för Kosovo i internationella tävlingar. Foto: Sofia Strive

Ryssland tillhör ett av de länder som inte har erkänt Kosovo som land, något vars konsekvenser nyligen upprörde Kosovos fotbollsfans och invånare. Kristian Nushi kommer från Kosovo men spelar för det österrikiska laget St Gallen. På grund av sitt kosovoanska ursprung gavs han inte visum för att komma in i Ryssland när laget skulle spela en match där. Något liknande inträffade i augusti då två kosovanska spelare i det albanska laget Kukues inte tilläts komma in i Ukraina under Europa League. Vid detta tillfälle ”löstes” situationen genom att spelarna ansökte om albanska pass och därigenom fick inträde i Ukraina och kunde spela matchen. Exempel likt dessa är många, även utanför sportens värld. Till exempel har Kosovos representation i Eurovisionsschagerfestivalen blivit en hett diskuterad fråga då landet inte ges tillåtelse att delta i tävlingen. Detta har resulterat i att kosovoalbanska artister har tävlat för Albaniens räkning istället. Förra året var det Rona Nishliu från norra Kosovo som vann Albaniens uttagning inför Eurovisions-schlagerfestivalen och hamnade på en stolt femteplats. Även om Kosovo var stolta över resultatet växte det fram en frustration över att vissa länders ovilja att erkänna Kosovo begränsar befolkningen att kunna representera sin nation. Frustrationen bottnar också i att det aldrig kan vara helt okomplicerat för Kosovo att delta i olika tävlingar utan att det blir politiskt rabalder.

Serbien vägrade exempelvis i september i år att ställa upp med sitt högt rankade basketbollag i Balkan Basketball Tournament på grund av att Kosovo för första gången deltog. Detta är något som min vän Mirnije bara rycker på axlarna åt och med ett leende förklarar:

– Well, this is Balkan you know…

Dela det här:
Kategorier: Europa, Kosovo, Kultur, Minoriteter, Politik

Om SofiaStrive

Sofia rapporterar om ämnen som diskuteras, händelser som förändrar, åsikter som uttrycks eller förtrycks samt personer som verkar under ytan. Den lilla individen, det lagom stora samhället och egna luddiga personliga resonemang.

Efter ett halvårs vistelse i en liten "stad" på landsbyggden i västra Georgien, vilket ni kan finna inlägg om, har hon nu rullat vidare och bor för tillfället i Kosovos huvudstad Pristina. Här i Kosovo praktiserar hon på svenska ambassaden och hänger med en stor blandning finuriga människor av alla dess slag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *