Hisingen, terrordådet och vägen framåt

Några dagar innan avresan mot Nairobi och uppstarten av min praktikantperiod på fem månader för den svenska biståndsorganisationen We Effect. Chocken infinner sig över nyheterna från Kenya, att den här sortens attentat sker.

Dagar senare. Dödssiffran är enligt Kenya Red Cross 68 personer. Över 200 är skadade. Fortfarande hålls människor gisslan på gallerian Westgate mall. Den militanta gruppen al-Shabaab, sägs ha tagit på sig dådet. Bekanta till både min organisation och min medpraktikant har befunnit sig i gallerian. Mina tankar går till de drabbade och hur nära det kan komma en själv, våldet. Planen var att vi skulle bo tre kilometer från gallerian. Hade vi åkt en vecka tidigare kunde jag mycket väl ha befunnit mig i gallerian, på jakt efter en förrymd tandborste som villats bort ur bagaget.

Våldet. Tankarna vandrar också till de två personer som sköts till döds för tre veckor sedan på öppen gata vid hållplatsen Väderilsgatan, tre kilometer från mitt hem på Hisingen. Den ene hade tidigare blivit fälld för utpressning med skjutvapen, den andre var aldrig tidigare dömd och endast 17 år gammal.

Några dagar innan avresan, jag är hos min vän som bor vid samma hållplats. Vi äter fisk, tilapia, en delikatess från Viktoriasjön. Säger sedan hejdå med löften om att jag ska lära mig laga tilapia tills nästa gång vi ses. På väg därifrån möts jag av en polis som malplacerat samspråkar med en man vid källsorteringsstationen. Detta är min hemmaplan tänker jag, här har jag alltid känt mig trygg, även innan polis syntes runt knuten. Känslan av att samhället misslyckas när våld är sättet att lösa konflikt. Reaktion istället för prevention.

Dagen innan avresa mitt i sista packandet, dammsuger under sängen och lägger undan raggsockorna. Westgate mall rapporteras stå i brand, bilder av rök och militärhelikoptrar som sveper över området, det meddelas att ”nästan alla” ur gisslan ska vara ur byggnaden. Kenyas vicepresident William Ruto som står åtalad i Internationella brottmålsdomstolen för delaktighet i våldsamheter kring förra valet, tillåts åka hem till Nairobi på grund av gisslansituationen. Då infinner sig istället chocken över ett mejl i inkorgen. Vi kommer inte resa. Avresan har blivit uppflyttad, jag får stanna hemma på Hisingen en vecka till.

I Nairobi har det upprättats extra platser för bloddonation. Röda Korset uppger att flera tusen människor stått i kö i solens hetta för att donera blod under söndagen, den lediga dagen i veckan. Jag sätter mig i köket och dricker förstrött kaffe. Läser en artikel där Murat Solmaz från ”Pantrarna för upprustning av förorten” är intervjuad. Han uttrycker en trötthet över att allmänheten nu skriker efter fler poliser. – Klart är att det måste till ett brett samarbete. Det viktiga är att alla är med nu. Jag tänker vid mitt köksbord att omsorg om sin omgivning tycks vara gemensamma vägen mot våld. Var man än befinner sig. Det lovar gott för framtiden. En vecka till på Hisingen, sedan väntar mig Nairobi.

Dela det här:
Kategorier: Kenya, Konflikt, Sociala rörelser

Om Sanna Ström

Sanna kommer via We effects praktikantprogram att tillbringa fem månader i Kampala och arbeta för deras samarbetsorganisation, den Ugandiska NGO:n "Shelter and Settlements Alternatives:Uganda Human Settlements Network" (SSA:UHSNET). Uganda Human Settlements Network arbetar med bostadsfrågor och särskilt med att uppmärksamma och förbättra förhållandena i informella bosättningar.

Sannas utbildningsbakgrund är kanditatexamen i Globala utvecklingsstudier, med en termin Corporate Social Responsibility (CSR) från Argentina och en termin Afrikastudier. Kandidatuppsatsen baserades på en fältstudie i Ghana med stöd av MFS och behandlade partnerskapsdebatten och representation.

Sanna intresserar sig teoretiskt för representation och värnar särskilt om community perspektiv ("bottom-up") inom utvecklinng. Ser långsiktigt hållbar utveckling där alla är med på tåget än snabba lösning. Intresserar mig också för konsumentmakt respektive ansvar, och menar att vardag är politik!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *