Ett val värt att firas

Att komma till Costa Rica mitt under valkampanjen har varit som att landa mitt i en stor festival. Redan den första dagen som jag tog en tur på stan fick jag uppleva en av de största satsningarna som det sittande regeringspartiet, PLN (Partido de la Liberación Nacional: Det nationella frigörelsepartiet) höll i: en valfest utan dess like. Först trodde jag, den europeiska vanan trogen, att det handlade om en demonstration, men när jag vandrade genom festivalområdet märkte jag att det som hade verkat vara rop i själva verket var sång, och att aktiviteter såsom hoppborgar, BMX-tävlingar och zumbapass fyllde hela stället. Jag stannade för att prata med Marco, som erbjöd mig en grön och vit partiflagga och som berättade för mig att i Costa Rica slåss människorna inte för rätten att rösta, här firar dem den.

"En muchos países se pelea por el derecho de votar. Aquí lo celebramos." Marco berättar att rätten till att rösta firas i Costa Rica.

”En muchos países se pelea por el derecho de votar. Aquí lo celebramos.” Marco berättar att rätten till att rösta firas i Costa Rica.

Valfest för PLN

Valfest för PLN

Med den andan har valkampanjen fortsatt under hela förra veckan. På gatorna åker folk runt i sina bilar och viftar med partiernas olika fanor, delar ut t-shirts med partiledarens namn och överallt blir jag stoppad för att få höra varför just Luís Guillermo eller Otto Guevara ska bli president, även om det är uppenbart att jag själv inte kommer att kunna delta i valet. Som min chef stolt har deklarerat, i Costa Rica gömmer ingen sin politiska åsikt, här debatteras det!

Valfesten fanns överallt i San José.

Valfesten fanns överallt i San José.

Samtidigt som San José ljuder av sång och ramsor som

Se oye
Se siente
el PAC está presente

(Det hörs, det känns, PAC [Partido Acción Ciudadana] är här)

så är andra mer skeptiska till valet, och den faktiska deltagarsiffran är inte högre än på andra ställen. Många anser att regeringen har blivit korrupt under de senaste åren, att ingenting händer i samhället och de betvivlar starkt att rösträtten egentligen gör någon samhällelig skillnad.

I söndags gick valet av stapeln och festen var intensivare än någonsin. Årets val har skiljt sig från tidigare på flera sätt: dels har fler partier med mer utpräglade, eller extrema, åsikter haft en relevant plats på arenan, dels var det överlag fler partier, 4 st jämt emot 2st, som hade en chans att vinna valet. Allra viktigaste skillnaden låg emellertid i resultatet. Under flera val har makten egentligen bara växlat mellan två relativt mittenliggande partier, varav det ena är det som är sittande just nu, PLN. För att vinna valet i Costa Rica måste ett parti få minst 40% av rösterna, annars blir det oval. För det här valet var det följande partier som var reella kandidater:

PML (Partido Movimiento Libertario) – högerliberal
PLN (Partido Liberación Nacional) – mitten/höger
PAC (Partido Acción Ciudadana) – mitten
Frente Amplio – vänster

I år var det inget av de föregående sittande partierna som fick det högsta antalet röster, utan PAC, men det var heller inget av partierna som fick mer än 40%. Resultatet av detta blev således att det kommer att ske omval i april mellan de två partierna som fick flest röster: PAC och PLN. Trots att inget avgjordes i helgen ses det här valet av många som en viktig vändpunkt för demokratin, och många hyser stora förhoppningar om att 2014 blir det året som det långdragna politiska maktoligopolet tar slut och förändringarna tar vid.

Valvaka, strax innan det slutgiltiga resultatet gavs.

Valvaka, strax innan det slutgiltiga resultatet gavs.

Dela det här:
Kategorier: Latinamerika, Politik, Yttrandefrihet

Om Tove Melin

Är en tjej på 24 somrar som har fått turen att tillbringa den kommande terminen Costa Rica som praktikant på ACI/ICYE, där jag bland annat kommer att jobba med internationell volontärförmedling. Jag har precis avslutat min kandidat i Freds- och utvecklingsstudier med inriktning på hållbar utveckling, och hoppas på att få lära mig ytterligare om det i detta miljöfrågornas föregångsland. Jag kommer att skriva om alla möjliga miljöområden, om internationellt volontärande, om politik och vad jag nu kommer över som är intressant att dela med sig av.

En kommentar

  1. Pingback: Om det Costarikanska valet… | Tove i San José

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *