Shahd sätter färg på Västbanken

Shahd Juba är nyss fyllda sexton år. Hon är en palestinsk flicka med rastlösa ben och ett leende på läpparna som, till sin mors stora förtret, vägrar täcka sitt pageklippta bruna hår med hijab. Shahd bor i den konservativa staden Hebron på det ockuperade Västbanken och sitter i sitt rum som hon delar med sin storasyster. 

Shahd, 16, från Hebron. Foto: Amanda Almström

Shahd, 16, från Hebron. Foto: Amanda Almström

 

Sovrummet är målat i olika nyanser av rosa och överallt finns små kärleksbetygelser i form av foton, födelsedagskort, smycken och gosedjur från vänner och familj. Shahd går i en statlig flickskola som ligger på gatan bakom hennes hus.

– Jag är med i en grupp där vi lär oss om miljöhänsyn och jag tänkte att vi med hjälp av återvinning kanske kunde göra skolgården trevligare, berättar Shahd.

– Skolan är väldigt gammal och det fanns inte någonstans för oss tjejer att sitta under rasterna. Jag frågade min lärare om jag kunde få göra något åt det och hon sa att det var okej.

Gammalt blir nytt

– Vi kom dit en fredag och jobbade hårt hela dagen. Det var jag, några kompisar och deras föräldrar. Vi använde oss av gamla däck, tomma pet-flaskor och cement för att göra soffor. Två dagar senare kom jag tillbaka för att måla dem. Jag målade glada gubbar och blommor i rosa, rött och grönt. Vi gjorde även en trädgård, det tog längre tid, nästan en månad. Först var vi tvungna att röja undan. Vi målade och sedan tog jag med blommor som vi planterade. Det är jättefint nu! Alla tjejer är jätteglada och vi hade jätteskoj under tiden vi arbetade. Några lärare kom och kollade när vi arbetade och de tyckte också att det blev väldigt bra.

 Det är många som är med och hjälper till. Några killar gör finjusteringar. Foto: Jihan Daana

Det är många som är med och hjälper till. Några killar gör finjusteringar. Foto: Jihan Daana

Hebron – en unik stad på Västbanken

Shahd bor mitt i centrala Hebron, den största staden på det ockuperade Västbanken. Längst ner på hennes gata finns en av de många checkpoints som sedan Hebronprotokollet 1997 delar staden i två delar, H1 och H2. H1-området är under kontroll av den palestinska myndigheten och är hem till 150 000 palestinier. I H2-området bor 30 000 palestinier och uppemot 800 israeliska bosättare i fyra centrala bosättningar som skyddas av mellan 500-2000 israeliska soldater. På gatan utanför Shahds hem brukar sammandrabbningarna mellan palestinier och den israeliska säkerhetsstyrkan äga rum.

Tårgas och klänningar

– När det är sammandrabbningar gäller det att snabbt stänga fönstret, berättar Shahd, annars kommer tårgasen in i mitt rum. När jag var liten grät jag alltid, jag sa till mamma att jag inte ville dö. Jag minns en gång när min morbror hade köpt en klänning till mig från USA. Det var en vacker grön klänning och jag var jätteglad. Mamma hade precis tvättat den och hängt ut den för att torka. Det blev sammandrabbningar nere på gatan och efteråt hittade jag kulhål i klänningen, jag hann aldrig använda den.

 Det är många som vill vara med och hjälpa till. Foto: Jihan Daana

Det är många som vill vara med och hjälpa till. Foto: Jihan Daana

Önskar en bättre framtid

– Nu vill jag göra fint på andra skolor i Hebron, så att andra också har en trevlig skolgård att vara på och kanske för ett tag kan glömma vad som pågår runtomkring oss.

Dela det här:
Kategorier: Konflikt, Mellanöstern, Palestina, Ungdomar

Om Amanda Almström

Nationalekonom med intresse för internationellt utvecklingssamarbete. Har tidigare studerat, praktiserat och arbetat i Mexiko, Spanien och Uganda. Befinner mig just nu i Hebron, Ockuperade Palestinska Territoriet, där jag praktiserar på International Palestinian Youth League (IPYL) via Peaceworks Swedens fältpraktikantprogram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *