Turkiet skärper internetcensuren

Efter ett år fyllt av politiska oroligheter skärper Turkiet nu internetcensuren med en lagstiftning som begränsar turkarnas tillgång till information och tydliggör regeringens intressen inför valet 2014.  

Demonstranter närmar sig polisen vid en demonstration mot internetcensur i januari 2014. Foto: Sofia Hafdell

Demonstranter närmar sig polisen vid en demonstration mot internetcensur i januari 2014. Foto: Sofia Hafdell

Kampanjen #SansüreDurDe och den engelska versionen #SayNoToCensorship har cirkulerat fritt på Twitter sedan regeringens planer på att skärpa landets lag om internetcensur blivit offentliga i december förra året. Istanbul-protesterna mot lagförslaget den 18 januari fick däremot ett abrupt slut då polis använde tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranter som organiserat sig via sociala medier. Scenerna som utspelade sig känns igen sedan tidigare.

Turkiet genomgick en rad politiska oroligheter förra året. Sommarens demonstrationer mot regerande AK-partiets planer på att riva Geziparken vid Taksimdistriktet i Istanbul växte snabbt till ett regeringskritiskt motstånd även på andra håll i landet. Ett drygt halvår senare meddelade regeringen att tre högt uppsatta ministrar fick gå i sviterna av en växande korruptionsskandal vilken har skakat om såväl politiken som landets ekonomiska stabilitet.

Turkiets internetlag har varit kontroversiell ända sedan den antogs 2007 för att, enligt regeringen, ”skydda barn mot skadligt innehåll” och trakasserier på nätet.

– Lagen har använts effektivt för att blockera tillgång till ett avsevärt antal hemsidor i Turkiet, säger Yaman Akdeniz, professor i juridik vid Istanbul Bilgi Universitetet och expert på landets internetlagstiftning. Han understryker att ett stort antal brottsutredningar och åtal har tagits upp de senaste åren, särskilt med avseende på innehåll som publiceras eller distribueras via sociala medier.

Några ungdomar håller upp en skylt med texten "Rör inte mitt internet" under en demonstration mot internetcensur i Istanbul. Foto: Gurkan Özturan

Några ungdomar håller upp en skylt med texten ”Rör inte mitt internet” under en demonstration mot internetcensur i Istanbul. Foto: Gurkan Özturan

Den aktuella lagändringen, som godkändes av det turkiska parlamentet 6 februari i år, innebär skärpt kontroll på nätet genom ökad blockering av sökord och övervakning av internetanvändare. Aktiviteter i bland annat sociala nätverk kan lagras i upp till två års tid utan juridiska grunder.

Serhat Koç, advokat inom telekommunikation och talesman för turkiska Piratpartiet (Korsan Parti), förklarar att lagstiftningen kommer att betyda att censur mot medborgarjournalistik, vetenskaplig forskning och sociala medier blir ännu mer rutinmässig. Han menar att tidpunkten för lagändringen är betydande.

– Det närmar sig val i Turkiet och därför kan man säga att ändringarna i internetlagen handlar mindre om censur och övervakning än om politiska intressen. Man vill inte ha nätet fullt av videor som kritiserar det ledande partiet, säger han.

Akdeniz menar även han i enlighet med detta att i och med de föreslagna ändringarna går Turkiet från dåligt till värre.

Skärpningen av internetlagen är bara en i en rad regleringar av yttrandefrihet i Turkiet som för andra året i rad haft flest journalister fängslande i världen, enligt Committee to Protect Journalists.

 

  • För andra året i rad var Turkiet 2013 ledande i antalet fängslade journalister, följt av Iran och Kina.
  • Internetlag 5651 stred mot artikel 10 i Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna i fallet Ahmet Yildirim mot Turkiet gällande blockerad åtkomst till Google-sajter.
  • Youtube blockerades första gången av en turkisk domstol i mars 2007 på grund av ett klipp som kritiserade Turkiets landsfader Mustafa Kemel Ataturk. Sidan blockerades igen 2008 och 2010.
  • Den omdebatterade Artikel 301 i den turkiska brottsbalken gör det straffbart att kritisera ”turkiskhet”.
Dela det här:
Kategorier: Europa, Internet/Sociala medier, Politik, Turkiet, Yttrandefrihet

Om sofiahafdell

Studerar masterprogrammet Communication for Development på distans från Malmö Högskola och arbetar sedan juni 2012 som projektansvarig på Global Political Trends Center (GPoT Center) i Istanbul, Turkiet. Hon avslutade sin kandidatexamen i internationella relationer vid Malmö Högskola och har även studerat vid University of Sydney, Australien, och Istanbul Kültür University, Turkiet. Sofia har skrivit för FUF-korrespondenterna och webtidningen FUF i Världen sedan lanseringen 2012.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *