Jämställdhet inom dagligt arbete i norra Vietnam

I den kurs jag för tillfället läser inom min utbildning har vi precis varit ute i fält i Ha Giang-provinsen i Vietnam. Tillsammans med min forskningspartner har jag tittat närmare på jämställdhet inom dagligt arbete hos Tayfolket.

P1000605Fälten i Ha Giang

Under perioden vi bodde i den lilla byn i Ha Giang utförde vi intervjuer och deltagande observation som förde oss närmare bilden av hur jämställd arbetsfördelningen inom Tayfolket är. De allra flesta av de personer vi pratade med hade inte så mycket pengar, och både kvinnor och män var därför tvungna att jobba hårt nästan hela dagarna för att få livet att gå ihop.

Vanliga dagliga sysslor inkluderade jordbruksarbete, att mata och sköta om djuren, hushållsarbete, matlagning och liknande. De återkommande svaren från intervjuerna när vi frågade om jämställdhet inom jobb var att både kvinnor och män ansåg att det var jämställt för att arbetsbördan var jämn, även om arbetsfördelningen var ojämn, då kvinnor gör mer av jobbet inom hemmet och män gör mer av kroppsarbetet. Dock verkade inte sysslorna strikt uppdelade utan alla kunde göra lite av allt, även om män och kvinnor gjorde mer av olika saker.

P1000670Skolbarn på väg från skolan, fortfarande i den åldern där könsfördelningen är ganska jämn.

Intressant är att många av människorna vi intervjuade, som var både kvinnor och män i blandade åldrar, ansåg att detta var jämställt, men samtidigt poängterade andra orättvisor mellan män och kvinnor. Exempel på detta är att män generellt får en högre utbildning medan kvinnor istället ofta i tidig ålder får stanna hemma och hjälpa till med arbetet i och kring hushållet. Detta leder ju till att kvinnor i stötte utsträckning har mindre möjlighet att överhuvudtaget göra något annat än det jobb som traditionellt sett är tillskrivet deras kön.

Men även om detta är en slutsats som jag drar, verkar detta inte vara hur människorna i vår studie tolkar jämställdhet inom jobb, utan ser det istället som två olika frågor. Denna diskursiva skillnad är mycket intressant, då orättvisorna påpekades i intervjuerna, men tolkas på ett annat sätt än till exempel jag som svensk hade tolkat dem.

Under resten av denna kurs ska jag skriva en rapport på detta fältarbete. Resultatet av denna rapport kommer upp i denna blogg senare!

 

 

 

Dela det här:
Kategorier: Asien, Jämställdhet, Tema, Utbildning, Vietnam

Om Frida Skoog

Student inom Kandidatprogrammet i Globala Studier vid Göteborgs Universitet och aktiv i Amnesty Göteborg. Gillar resor, böcker, samhällsfrågor, genus- och jämställdhetsfrågor, film och reptiler, bland annat!
Skriver på Fuf-bloggen mellan 14 januari -14 och 23e mars -14 då jag inom min utbildning ska på fältkurs i Vietnam samt även besöka Hongkong och Laos.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *