”Eduction is the most powerful weapon to change the world”

För de flesta i Sydafrika är engelska inte deras första språk i ett land med 11 officiella språk. Många av barnen på skolan där jag arbetar pratar Xhosa som är ett av de lokala afrikanska språken och många barn har svårt att hänga med då de undervisar på engelska.

IMG_4698

 

 

Jag hade turen att få gå på en föreläsning genom organisation jag jobbar för, med en professor som arbetar med utbildning i Sydafrika.  Han berättade att studier visar att 29% av eleverna i klass 4 var inte läs och skriv kunniga, dessa barn kan inte skriva eller läsa över huvudtaget, varken på deras modersmål eller engelska.  Studierna visade även att det som är problemet är kvaliteten på utbildnings systemet då över 99% av alla barn går i skolan. Ca 75% kommer från områden med låg socio-ekonomisk ställning och han menade att idag är det inte Apartheid som avgör skolgången längre utan det är en klassfråga och ojämnlikheten bara ökar mellan de olika klasserna. Han berättade att av 100 elever som började skolan 2002 så gjorde 49% aldrig slutprovet för att gå vidare till high school som är liknande vårt gymnasium. Han menade på att detta är kopplat till den höga ungdoms-arbetslösheten här som når höga 50%. Han sa att många barn, även om de inte kan läsa och skriva kan gå vidare till nästa klass och hamnar man efter i början så är det väldigt få som kommer ikapp, de flesta ligger efter hela skolgången och får kämpa och det kan leda till att de hoppar av. I de flesta skolor här så undervisar man på barnens modersmål mellan klass 1-3 och har engelska som ett ämne och sedan i klass 4 går man över till engelska på heltid. Det är stora ojämnlikheter i skolan och många barn kommer från områden som har sociala problem vilket också påverkar deras prestationer och även lärarna har låg utbildning eller ingen alls vilket gör det svårt att ge hög kvalitativ utbildning. Han berättade även att en studie gjorts som visade att internationellt så blir ca 20% av eleverna mobbade varje vecka i skolan men i Sydafrika så visade det sig att 55% av eleverna blir mobbade varje vecka, vilket också påverkar prestationer. Det är många olika faktorer som påverkar utbildningen och elevernas presterade men kvaliteten är ett av de stora problemen och även ojämnliketen mellan olika klasser i samhället.

Jag jobbar för ett läs-projekt på en skola i Kapstaden och många barn hänger inte med då de inte kan läsa så bra. De går i klass 3 men vissa är på en nivå som i klass 1. Det otroligt viktigt att de kan läsa annars blir det svårt att hänga med och klara de andra ämnena. I detta projekt får de sitta med en volontär där de får öva på att läsa, skriva och göra olika övningar för att kunna hänga med bättre i skolan. Det är många skolor i Sydafrika som saknar bibliotek så här får barnen också låna med sig böcker hem att läsa för att upptäcka glädjen med en bok.

Jag är själv intresserad av miljö frågor och hittade en bok om havet, hur mycket sopor som hamnar där, hur fisken dog av plasten de åt och hur viktigt det är att inte förorena naturen. Jag tyckte att det var en intressant bok att läsa då jag har sett att många kastar skräp på backen, hur coca-cola flaskor kastas ut från bussen när de är slut, godis papper, pizza kartonger etc kastat också på backen. I kåkstäderna ligger det mycket skräp över allt så jag tänkte att denna bok blir bra för då kan vi prata om återvinning och att inte skräpa ner samtidigt som vi läser och skriver.

Men det tog en annan vändning som jag inte kunde förutse. Att fisken dog upprörde de två flickorna som jag läser med och de började prata om kriminallitet i området där de bor. De berättade att de var rädda att bli kidnappade för samma vecka hade två små flickor blivit kidnappade och sexuellt utnyttjade, de berättade om klass kamrat hade hamnade på sjukhus när andra klass kamrater hade gjort henne illa och hur vissa barn blir slagna hemma. De pratade på länge, berättade olika historier men tillslut sa den ena tjejen;

– Nu är det dags för en annan bok.

Många barn lever i otrygga miljöer vilket också kan påverka deras prestationer i skolan. Detta projekt ger också ett tillfälle att få höra hur barnen mår och kunna hjälpa dem om de far illa. Projekt jobbar också med att berömma barnen för att öka deras självkänsla och visa att de kan klara allt de vill. Detta projekt är otroligt viktigt för barnens utveckling och framtid för jag håller med Tata Madiba, som Nelson Mandela kallas här, ”Education is the most powerful weapon to change the world”.

 

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Sydafrika

Om Johanna Åhs

Jag heter Johanna Åhs och bor i Sydafrika sedan 2011 där jag studerar Utvecklingsstudier på University of South Africa. Jag jobbar som volontär för två olika organisation som arbetar med utsatta barn i skolan. Jag är intresserad av politik, mänskliga rättigheter och kultur.

Min lärare sa en gång; "den röda jorden fastnar liksom under fötterna och går aldrig att tvätta bort" och det är nog sant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *