Racist scum – off our streets!

Den 27 april deltog jag i en demonstration mot ’March for England’, ett främlingsfientligt initiativ med kopplingar till grupperingar som English Defense League. Demonstrationerna gick lugnt till, men i England är ’invandrarfrågan’ en het potatis och det högerpopulistiska United Kingdom Independence Party mobiliserar inför EU-parlamentsvalet i maj.

antirasist 1

 

Foto: James Murdoch

 

’Racist scum – off our streets!’ Så lät det idag, den 27 april här i Brighton. Mitt på dagen samlades ca 800 personer för att demonstrera mot ’March for England’, ett årligt event här i Brighton sedan 2009 och lika högljutt som det är ovälkommet. ’March for England’ är ett högernationalistiskt nätverk med kopplingar till öppet främlingsfientliga organisationer som English Defense League, English National Resistance och English Golden Dawn. Polisinsatsen kring MfE var massiv, och området där demonstrationerna hölls var avspärrat med piketbussar och ridande polis. Stämningen bland oss motdemonstranter var god, trots regnet. Motdemonstrationen organiserades av en bred koalition av organisationer, bland de största var the Green Party, Storbritanniens miljöparti. När MfE gjorde sin entré längs Kings Road steg stämningen, och många hårda ord utväxlades mellan de två grupperna som hölls isär av en trägen ordningsmakt. Båda demonstrationerna gick lugnt till, men MfE-supportrar lyckades vandalisera en pub och en ekologisk matbutik på väg tillbaka till tågstationen, och enligt lokaltidningen The Argus gjordes flera gripanden.

Migration och invandringspolitik är en het potatis i Storbritannien. De tre största partierna, Tories, Labour och Liberal Democrats, har fått en konkurrent i Ukip, United Kingdom Independence Party. Ukip är ett högerpopulistiskt, konservativt och EU-fientligt parti. Dessa har genom en högljudd och provokativ retorik fört upp frågor om invandring och EU på dagordningen. Trots att partiets företrädare regelbundet gör invandringsfientliga och rentav rasistiska uttalanden så har deras stöd stärkts de senaste åren. I EU-parlamentsvalet 2009 fick partiet 16,5 % och 13 mandat i EU-parlamentet, något som gör att deras självförtroende inför årets EU-val i maj är starkt. Anledningen till de främlingsfientliga stämningarna i Storbritannien tros vara desamma som i övriga Europa – effekterna av den ekonomiska krisen 2008, med ökad arbetslöshet och fattigdom. Det faktum att Storbritannien är en ö gör att människor är oroliga för att fler invandrare ska göra att alla helt enkelt inte ska få plats. Och så är det ju de vanliga argumenten om att ’de tar våra jobb’.

Här i Brighton är det dock svårt för både Ukip och ’March for England’ att vinna några supportrar. Staden på sydkusten är känd för att vara grön/vänster/liberal med en stor mångfald och en stark hbt-kultur. Just detta kan vara anledningen till att MfE väljer att varje år komma hit med sin lilla supporterskara, till 90 % män med extremt kortklippt hår och förkärlek för alkoholhaltiga drycker. Man att provocera och hoppas på konfrontation. Jag hoppas att Ukip åker ur EU-parlamentet med buller och bång i maj. Och så skulle det absolut kunna bli om det var upp till Brightons invånare att bestämma.

 

Av: Ulrica Hansson, Brighton, Storbritannien

Dela det här:
Kategorier: Storbritannien

Om Ulrica Hansson

Utvecklingsvetare med kandidatexamen från Göteborgs universitet, som för närvarande pluggar en master i Poverty & Development på Institute of Development Studies i Brighton. Har tidigare jobbat med opinionsbildning och påverkansarbete på Svenska kyrkans internationella avdelning och sitter i styrelsen för Kristna fredsrörelsen. Brinner för klimaträttvisa och hållbar utveckling, rätten till mat och land, samt för gender- och jämlikhetsfrågor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *