”Geten är mitt arv till barnen”

Under perioder av torka utgör så kallade inkomstgenererande verksamheter en av de viktigaste inkomstkällorna för invånarna i Burkina Faso. Ett litet startkapital räcker för att starta upp en sådan verksamhet och kan ge barnen möjligheten att gå i skolan.

Ett litet startkapital kan göra stor skillnad. 480 kronor räckte för Nassouri Thambiano skulle kunna skaffa sig en inkomst och betala skolgången för sin äldsta dotter. Foto: Emma Borgnäs

Ett litet startkapital kan göra stor skillnad. 480 kronor räckte för Nassouri Thambiano skulle kunna skaffa sig en inkomst och betala skolgången för sin äldsta dotter. Foto: Emma Borgnäs

Solen står rakt upp på himlen och i byn Matiacoali, i östra delen av Burkina Faso, är kvinnorna i  färd med att stöta korn och laga mat till barnen som snart har lunchpaus från skolan. I denna del av landet arbetar den burkinska organisationen Organisation de Développement des Eglises Evangéliques (ODE) tillsammans med svenska Erikshjälpen med att sprida information om och stärka barns rättigheter. I Matiacoali har tjugo särskilt utsatta familjer mottagit ett litet startkapital motsvarande 480 svenska kronor för att kunna starta inkomstgenererande verksamheter. Startkapitalet har dessa familjer investerat i getter och kor som de föder upp och sedan säljer. Tanken är att inkomsterna som genereras ska investeras till förmån för barnen i familjen.

Investerade i en get
Under ett mangoträd som slänger en svalkande skugga över den ockrafärgade jorden möter vi Nassouri Thiombiano och hennes fyra barn. Hon berättar för oss om den svåra situation som hennes familj befann sig i innan de startade sin inkomstgenererande verksamhet.

– Min man försvann för fyra år sedan och lämnade mig ensam med hela ansvaret för huset och barnen. Jag jobbade med att sälja småsten till byggarbetare som blandade stenarna i sin cement, men pengarna räckte inte till att betala för bra mat till barnen, för mediciner när de blev sjuka eller för att täcka deras skolgång.

Startkapitalet från ODE hjälpte Nassouris familj att komma ur den värsta fattigdomen. Hon investerade i en get som hon tre månader senare lyckades sälja med en vinst på motsvarande 200 svenska kronor. Denna vinst använde hon till att laga det trasiga huset och att köpa mat till sig själv och barnen. Investeringen i geten tillät henne också att se till något som hon prioriterar högt: barnens utbildning. Den äldsta dottern i familjen, Aida, 14 år, går idag i skolan tack vare att de nu har råd att betala skolavgiften.

Alla barns rätt till utbildning
Kvinnor och män i andra familjer som har mottagit ett startkapital beskriver liknande situationer som familjen Thiombianos. Gemensamt för många av dem är att de har prioriterat barnens skolgång med den vinst som de har fått från sin verksamhet. Daniel Ouedraogo, projektets lokalt ansvarige i Matiacoali, tycker sig se tydliga skillnader i hur lokalbefolkningen tänker kring barns rätt till utbildning jämfört med när de började arbeta i regionen för cirka tre år sedan:

– Fler och fler vuxna ute i byarna förstår fördelarna med att barnen går i skolan. Vi är mycket glada över denna utveckling eftersom fler barn i skolan gynnar de enskilda familjerna såväl som samhället i stort.

Han ser också en direkt koppling mellan ökad skolgång och minskat barnarbete:

– De barn vars föräldrar inte klarar av att betala skolavgiften hamnar utanför i samhället. De luras att åka iväg och arbeta i guldgruvor eller på bomullsplantage under mycket svåra förhållanden, inte sällan med risk för sina liv.

Foto: Emma Borgnäs

Foto: Emma Borgnäs

Med blicken mot framtiden
Ouoba Lamoudi är handikappad och far till fem barn i en familj som också har mottagit ett startkapital. Han är orolig för att hans fysiska tillstånd inte kommer tillåta honom att ta hand om familjen särskilt länge till. Inköpet av geten ser han därför som en viktig investering i familjens framtid.

– Min högsta prioritering nu är att från dag till dag se till så att barnen kan fortsätta gå i skolan. På så sätt försäkrar jag mig om att det finns någon som kan ta hand om familjen i mitt ställe när jag inte längre finns kvar.

Även Nassouri har siktet inställt på framtiden. Med en del av de pengar som hon tjänade vid försäljningen av den första geten köpte hon en ny get.

– Jag ska ta hand om geten så att jag kan sälja den och köpa två nya och på så sätt utöka verksamheten. Jag ska lära mina barn hur detta går till så att de sedan kommer att kunna ta samma väg för att klara sig i livet. Geten är mitt arv till barnen.

Dela det här:
Kategorier: Arbetsmarknad, Bistånd, Burkina Faso, Ekonomisk utveckling, Okategoriserade, Utbildning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *