Hundraåriga högervindar mojnade när Costa Rica gick till val

Söndagen den 6 april vann Partido Acción Ciudadana (PAC) den andra omgången av presidentvalet i Costa Rica. Därmed bröts en nästan 100 år lång trend av högerpolitik i landet, och hoppet om en mindre korrupt politik föddes bland många.

Många firade PAC:s framgång i valet. Foto: Tove Melin

Många firade PAC:s framgång i valet. Foto: Tove Melin

Söndagen den 6 april gick costaricanerna till val för andra gången i år. Det socialdemokratiska partiet PAC vann stort över det för närvarande regerande högerpartiet Partido Liberación Nacional (PLN), vilket tillsammans med Partido Unidad Social Cristiana (PUSC) har dominerat politiken sedan 1986. Sammanlagt fick PAC 77,9 procent av rösterna. De dominerade i landets alla sju provinser och segrade således klart över PLN, som fick 22,1 procent.

Den första valomgången, som hölls i februari i år, har beskrivits som historisk i costaricanska media eftersom den avslutade nästan 30 år av tvåpartipolitik och samtidigt gav flera vänsterorienterade partier större inflytande i riksdagen. Valresultatet var emellertid för jämnt för att kunna tillsätta en ny regering, och en andra valomgång beslutades äga rum mellan de populäraste partierna, PAC och PLN.

Slut på korruptionen?
Många ser en ny regering som en möjlighet att frångå den korruption som sägs ha präglat de senaste årens politik, och förväntningarna är höga på den nya regeringen. Flor de María Hernández Sequeira är en av dem som har gått från att stödja PLN till att rösta på PAC:

– För mig är det viktigaste att vi slipper korruptionen som under de senaste perioderna har svärtat PLN:s politik. Folket har tröttnat på stölderna.

Valsöndag i San José. Foto: Tove Melin

Valsöndag i San José. Foto: Tove Melin

Isaac López Aguilera röstade på vänsterpartiet Frente Amplio i första valomgången, men valde att rösta på PAC i den andra istället för att avstå, för att förhindra PLN:s fortsatta maktposition.

– Att byta politisk färg gör mig inte hälften så ont som att tillåta att ett så korrupt och destruktivt parti som PLN fortsätter vid makten. Det gläder mig att Costa Rica valde Luis Guillermo Solís som ny president, och jag hoppas att det kommer att medföra förändringar i landet.

Rekordlågt valdeltagande
Trots den uppståndelse som årets val har väckt, var valdeltagandet det lägsta på 60 år med endast 56 procent jämfört med de senaste valen, då omkring 70 procent av befolkningen röstade. Både valdomstolen och de deltagande partierna hade gjort extrainsatser för att motverka det låga valdeltagandet genom uppmaningar både i radio, tv och sociala medier, men utan framgång. Anledningarna till det låga deltagandet har diskuterats, och även om svaren är tvetydiga anser många att de båda partierna för en alltför liknande politik, och att utkomsten av valet inte kommer att göra någon skillnad för landet.

_________________________________________________

Följande frågor är exempel på förändringar som PAC vill driva igenom:

Hälsa: Stärka försäkringskassan och bekämpa klientelism inom densamma
Infrastruktur: Subventionera priserna för kommunaltrafik och minska korruptionen inom infrastruktursektorn
Utbildning: Göra utbildning mer tillgänglig för alla sociala grupper och modernisera skolutrustningen
Miljö: Förbjuda kommersiell urskogsskövling samt garantera tillgång till vatten som en mänsklig rättighet

Dela det här:
Kategorier: Costa Rica, Demokrati

Om Tove Melin

Är en tjej på 24 somrar som har fått turen att tillbringa den kommande terminen Costa Rica som praktikant på ACI/ICYE, där jag bland annat kommer att jobba med internationell volontärförmedling. Jag har precis avslutat min kandidat i Freds- och utvecklingsstudier med inriktning på hållbar utveckling, och hoppas på att få lära mig ytterligare om det i detta miljöfrågornas föregångsland. Jag kommer att skriva om alla möjliga miljöområden, om internationellt volontärande, om politik och vad jag nu kommer över som är intressant att dela med sig av.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *