Zanzibar- och Tanganyika-unionen – en fråga som engagerar

Förra året tillbringade jag två månader på Zanzibar. Jag förstod ganska snabbt att många människor där har en svag tilltro till det politiska systemet. Det visar sig bland annat i anklagelser om valfusk och ett lågt valdeltagande. En fiskare berättade om den sittande regeringen: ”We didn’t select them, they just bought their posts.”

Ett offentligt möte i staden Tanga där bland annat konstitutionen av unionen diskuterades. Foto: Isabelle Walenius

Ett offentligt möte i staden Tanga där bland annat konstitutionen av unionen diskuterades. Foto: Isabelle Walenius

Alltsedan unionsstaten Tanzania bildades genom en sammanslagning av fastlandet Tanganyika och ögruppen Zanzibar 1964 har dess konstitution varit omdiskuterad då många anser att den inte representerar befolkningens åsikter. En kommission utsedd av unionsparlamentet har därför sedan år 2011 samlat in åsikter från befolkningen. Baserat på detta publicerade unionsparlamentet ett förslag till en ny konstitution förra året, som då blev det stora samtalsämnet. Den största föreslagna förändringen är att även fastlandet ska få en egen regering såsom Zanzibar. (Idag är unionens och fastlandets regering densamma.).

Ett offentligt möte i staden Tanga där bland annat konstitutionen av unionen diskuterades. Foto: Isabelle Walenius

Ett offentligt möte i staden Tanga där bland annat konstitutionen av unionen diskuterades. Foto: Isabelle Walenius

Tillbaka i Tanzania ett år senare är detta fortfarande något alla talar om, och snart är det dags för befolkningen att rösta om konstitutionen efter att unionsparlamentet har enats om ett slutgiltigt förslag. Både på fastlandet och på Zanzibar vill de flesta ha tre regeringar. Oppositionen uttrycker dock en oro för att det sedan 1977 ledande Revolutionära partiet kommer att använda sin makt för att försöka påverka utgången då de förespråkar två regeringar.

Frågan är om den heta diskussionen om unionen trots den låga tilltron till det politiska systemet kommer att uppmuntra människor att göra sina röster hörda? Kanske. Frågan väcker ett stort intresse, och det är första gången som befolkningen får chansen att uttrycka sina åsikter. När jag pratar med min vän Chollo på Zanzibar säger han: ”I hope, but I don’t know if there will be a fair vote”. Han uttrycker samtidigt hoppfullt: ”When it comes to politics this time, in Zanzibar, people are very motivated. We so much believe that our vote can make a difference, because this is an opportunity that hasn’t come along for a long time”.

Krönikör Victoria Brännmark Foto: Privat

Krönikör Victoria Brännmark Foto: Privat

Dela det här:
Kategorier: Politik, Tanzania

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *