ANC vann valet i Sydafrika

Precis som många trodde så vann ANC – African National Congress valet i Sydafrika. För många var det nästa självklart att de skulle vinna igen, det var mer en fråga om med hur många röster de skulle vinna, har det tappat röster eller står de fortfarande stadigt hos sina väljare.

IMG_9597

ANC fick 62% av rösterna och har tappat sedan senaste valet men Jacob Zuma sitter som president i ytterligare 5 år. ANC har lett Sydafrika sedan 1994 då det första demokratiska valet hölls. DA, Democratic Alliance, kom på andra plats och fick 22%  av rösterna och har ökat sitt stöd sedan förra valet där de fick 17%.  DA vann valet i Västra Kapprovinsen som Helen Zille leder och i resten av provinserna leder ANC. DA är ANC största oppositions hot. På tredje plats i valet kom EFF, Economic Freedom Fighters som är ett ny startat parti. Julius Malema är ledare för EFF och har en radikal politik och har fått mycket kritik i media på grund av olika opassande uttalanden och även korruption. De flesta trodde inte att han skulle få så stort stöd men de fick 6% av rösterna.

Agang´s Mamphela Ramphele fick lågt stöd, hon var politiskt aktiv under apartheid, hon är utbildad läkare, har arbetat för Världsbanken, är affärskvinna och politiker. Hon har ett förflutet med Steve Biko som var en Anti-Apartheid aktivist och startade Black Consciousness Movement. Ramphele tappade stort stöd när hon gick i hop med DA.  Samarbetet mellan DA och Agang varade bara i ca 1 vecka sedan delade de 2 partierna på sig igen.

Desmund Tutu, som var en nära vän till Mandela och kämpade emot Apartheid, gjorde ett uttalande precis innan valet där han sa att han glad att Mandela inte var här för att se utvecklingen i landet och inom ANC. Han sa även att ANC inte skulle få hans röst i valet. Tutu är en inflytelserik man som är ärlig och inte är rädd för att stå för sina åsikter. Uppenbarligen så var inte ANC så glada över kommentaren.

När ANC fick makten i Sydafrika var det genom förhandlingar med NP som då ledde Apartheid regimen.  Sydafrika gick mot den ena krisen efter den andra, sanktioner från  olika länder i världen, motstånd från ANC och andra organisationer. NP insåg att de inte kunde fortsätta Apartheid regimen. Mandela och NP gick in i förhandlingar med hela världens ögon på sig. ANC ville ha politisk makt och NP ville ha makten över kapitalet.  Efter valet 1994 antog Sydafrika en kapitalistisk ekonomisk policy, även fast ANC hade lagt fram förslag som gick mer åt vänster hållet så fick de inte igenom dessa. Vissa menar att detta är en del,  tillsammans med att ANC inte fokuserat tillräckligt på socio-ekonomisk utveckling, som lagt grunden för de orättvisor som finns idag. Fast man kan inte bara titta på Apartheid regimen utan måste gå tillbaka i tiden när diamanter och guld hittades och Engelsmännen kom till Sydafrika på 1800-talet. Sydafrika har en lång historia av orättvisor som har påverkat utvecklingen i landet till hur det ser ut idag. ANC möter en stigande arbetslöshet, stora ekonomiska klyftor och en missnöjdhet över samhällsservice när det kommer till husbygge, utbildning, vatten etc. Mycket har hänt och förändrats till de bättre under ANC´s ledning med det är fortfarande en lång väg att gå.

 

 

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Demokrati, Okategoriserade

Om Johanna Åhs

Jag heter Johanna Åhs och bor i Sydafrika sedan 2011 där jag studerar Utvecklingsstudier på University of South Africa. Jag jobbar som volontär för två olika organisation som arbetar med utsatta barn i skolan. Jag är intresserad av politik, mänskliga rättigheter och kultur.

Min lärare sa en gång; "den röda jorden fastnar liksom under fötterna och går aldrig att tvätta bort" och det är nog sant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *