Malawi – dagen efter valet

En dag efter valet och resultatet har ännu inte presenterats. Under de fem veckor som jag har varit här har man tydligt märkt av att det är valperiod. Valaffischer sitter uppe, partiernas flaggor pryder Blantyre lite varstans och då och då ser man en grupp människor klädda i partiets logga från topp till tå. Nog är det valtider alltid.

Jag som tydligt kopplar politik till ideologier har inte riktigt greppat var på den politiska skalan partierna står. I en av dagstidningarna här presenterades de olika partiernas mål och löften, och för att vara ärlig – det var inte mycket som skilde dem åt. Sen måste vi komma ihåg att jag som utomstående utan mycket kunskap om Malawiskpolitik, inte riktigt lyckas läsa mellan raderna.

Det är runt tolv partier som ställer upp, men det är fyra partier som verkligen har en chans. Först är det People’s Party (PP) med Joyce Banda. Mrs. Banda är Malawis första kvinnliga president och kom till makten på ett litet oväntat sätt. Hon var tidigare vice president men kände att partiet som hon tillhörde inte var rätt och bildade därför sitt eget parti, People’s Party. En politiskvilde med andra ord. När den dåvarande presidenten, Bingu wa Mutharika, plötsligt avled för två år sedan rådde det en viss förvirring vem som skulle ta över. Enligt konstitutionen var det vice presidenten och så fick det också bli. Huruvida Mrs. Banda kommer att sitta en mandatperiod till återstår att se.

Det övriga kandidaterna är först det dåvarande regerande partiet, Democratic Progressive Party (DPP) som nu leds av den avlidna presidentens bror, Peter Mutharika. Vad jag har förstått det som är detta det största hotet mot PP och tydligen är internationell press inte överförtjust i detta parti då det påstås ha en viss auktoritär karaktär. De slutliga två partierna som kan ha en chans att vinna är United Democratic Front (UDF), med Atupele Muluz och Malawi Congress Party (MCP) med Lazarus Chakwera. Dessa partier har jag inte mycket att säga om förutom att UDF vill sänka skatten. Jag antar att det gör UDF lite blåare än de andra.

Gårdagen var tvärlugn och det kändes som en söndag då många butiker var stängda. Politiskaoroligheter är för en statsvetarstudent en självklarhet när en demokrati inte riktigt fullt är konsoliderad. Mina egna farhågor om bråk och kaos har visat sig vara direkt felaktiga. Det finns nog mer än en anledning varför man kallar Malawi, the warm heart of Africa, och som de själva säger: ”Don’t worry, Malawians love peace”.

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Malawi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *