Kvinnorna som glöms bort

Vi sitter i ett litet rum på varsin sida om ett rangligt bord fyllt med pappershögar. Mayenze Widows’ Associations kontor är litet och resurserna få, men idéerna kring hur organisationen ska kunna hjälpa änkorna i byn Mayenze i östra Uganda är otaliga.

Mayenze Widows’ Associations kontor är litet och ligger i Agatha Obuas hem i östra Uganda. Foto: Karin Uggla

Mayenze Widows’ Associations kontor är litet och ligger i Agatha Obuas hem i östra Uganda. Foto: Karin Uggla

Varför änkor?
– Det finns förväntningar på afrikanska kvinnor att ha många barn. När du blir änka får du en ny roll som den som utöver att ta hand om alla barnen dessutom måste försörja familjen. Det är inte lätt, och många blir fattiga. Ett annat problem är påhopp från den bortgångne makens släktingar. De jagar bort änkorna från deras land och tar deras tillhörigheter, trots att det finns en lag mot det här. Änkor i västvärlden har en inkomst när deras män går bort, men här i Uganda är deras säkerhet förenad med deras make. När mannen går bort förlorar man därför all trygghet, berättar Agatha.

Vad gör er organisation för att motverka detta?
– Vi skickar vidare dem som är drabbade till domstolen och försöker hjälpa dem som har det riktigt illa ställt ekonomiskt. Man kan låna och spara lite pengar hos oss. Änkorna gör också hantverk som vi försöker sälja här på organisationen. Bland annat gör vi halsband av papper. Vi hittar gammalt papper som folk har använt och sedan tvättar vi det, beskriver Agatha och visar hur man rullar pappersremsor i olika färger till små, små ovala pärlor som därefter träs på fiskelinor. Halsbanden är vackra, men folk köper inte, berättar hon. Folk här i byn är nämligen mycket fattiga och lägger det lilla de har på att klara sig för dagen.

Sylektion för några av änkornas barn. Symaskinerna skänktes av svenskar för några år sedan. Foto: Karin Uggla

Sylektion för några av änkornas barn. Symaskinerna skänktes av svenskar för några år sedan. Foto: Karin Uggla

– I och med att vi inte har så mycket pengar att bygga för har vi inhyst organisationen i mitt och min mans hem, fortsätter Agatha. Vi försöker även att ge änkornas barn, och föräldralösa barn som de tar hand om, en möjlighet att lära sig att sy och snickra så att de kan tillgodogöra sig praktiska kunskaper, berättar Agatha. Det var änkornas idé då de vill ge barnen ökade chanser att få ett jobb i framtiden, säger hon.

Men en byggnad där det är tänkt att barnen ska ha sina klassrum står fortfarande halvfärdig.

– Jag har tagit lån på organisationen, men nu kan jag inte låna mer, det måste finnas pengar i föreningen för varje enskild änka att låna också.  Vi skulle behöva hjälp men änkor är tyvärr en bortglömd grupp. Regeringen är korrupt och internationella hjälporganisationer fokuserar sällan på att hjälpa änkor.

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Fattigdom, Genus, Politik, Uganda

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *