Malawi – mer än bara fattigdom

Malawi är, som så många andra länder i Afrika, associerat med fattigdom. Bilden som media målar upp av afrikanska länder är sällan positiv och är ofta förenad med förödelse. I Malawis fall uppmärksammandes exempelvis svältkatastrofen 2005 flitigt av media. Det finns dock en annan sida av Afrika. En ljusare bild som visar att allt inte är på gränsen till katastrof. Malawi har exempelvis en rik, men okänd, musikscen.

Body Mind & Soul, ett av många band som har uppträtt på Lake of Stars festivalen. Foto: Firesika, Flickr

Body Mind & Soul, ett av många band som har uppträtt på Lake of Stars festivalen. Foto: Firesika, Flickr

C.O, eller Code Sangala som han egentligen heter, är en välkänd radioprofil och musiker i Malawi.  C.Os intresse för musik och journalistik väcktes redan i skolan:

– Det var faktiskt min biologilärare som sa att jag hade en bra röst, vilket gjorde att jag blev inspirerad att studera journalistik och sedan söka mig vidare till radio.

C.O började sända radio på Malawis första kommersiella radiostation, FM 101 Power. Malawi var fram till 1994 en enpartistat med president Banda som diktator. Under denna tid fanns det bara en radiostation, Malawis Broadcast National, men i och med att landet började gå mot en demokrati öppnades möjligheten upp för nya radiostationer att starta.

– FM 101 Power lanserades 1998 och en månad senare började jag jobba där, så jag var med från början kan man säga, berättar C.O..

De flesta i Malawi får sina nyheter via radion. Då det endast är tre procent av Malawis befolkning som har tillgång till TV, blir radion en desto viktigare musik- och informationskälla. Radion har gjort det möjligt även för dem som bor isolerat på landsbygden att få ta del av både nyheter och kultur.

Malawis musikscen är i stort sett okänd för omvärlden, men det är något som håller på att förändras enligt C.O. Lake of Stars, en tredagarsfestival som varje år hålls vid Malawisjön, har bidragit med att skapa en plattform för lokala band att nå en bredare publik.

– Lake of Stars har gjort att artister får uppträda för en helt annan publik. Festivalen har gått riktigt bra och musiker kommer från hela världen för att delta. Hur långt du vill gå som artist är upp till din egen fantasi och om du tar möjligheterna som ges.

C.O, eller Code Sangala som han egentligen heter, är en välkänd radioprofil och musiker i Malawi. Foto: Code Sangala

C.O, eller Code Sangala som han egentligen heter, är en välkänd radioprofil och musiker i Malawi. Foto: Code Sangala

När det gäller C.O.:s egen musik är han på den inhemska scenen mest känd genom bandet Kapirintiya. Nästan tio år efter att bandet Kapirintiya slog igenom släpper han nu sitt första soloalbum.

– Det kommer att vara en mix av afrikanska rytmer, traditionella trumstycken, lite jazz, RnB och dessutom lite rock. Det är en mix, men det kommer fortfarande att vara väldigt malawiskt och afrikanskt. Det är bara två sånger som är på engelska, resten är på vårt modersmål, chichewa.

När det kommer till Malawis framtid och hur landet kommer att se ut om tio år, är C.O positiv:

– Förhoppningsvis är Malawi väldigt utvecklat. Det finns rum för utveckling här. Tankesättet i Malawi håller på att förändras. Vi bestämde 1994 att bli en demokrati och idag har vi en ny folkvald president. Malawier har en ny syn på livet. Förhoppningsvis kommer Malawi att utvecklas till det bättre.

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Demokrati, Ekonomisk utveckling, Kultur, Malawi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *