Ivuka Arts Gallery

IMGP2067

De starka färgerna, de levande motiven, djupet och kontrasterna i den rwandiska konsten är något utöver det vanliga. Jag må inte vara någon konstexpert, men det är ofta inte de lokala konstnärerna själva heller. De målar det de tycker om och förhoppningsvis tycker publiken också om det.

Ivuka Arts är ett galleri bara ett kvarter från den välodlade ambassadsvägen men här växer inga palmer som trädgårdsskötare ansar varje dag. Här är den ihåliga vägen gjord av röd jord som försvinner ner längs den branta kullen vid varje regnskur, och här finns det också färger, liv och gemenskap. Galleriet lockar in många nyfikna från gatan, både besökare och framtida konstnärer. Ivuka Arts fungerar nästan som en fritidsgård. Här är alla välkomna, barn som vuxna, för att utveckla sin kreativa sida. När jag besöker galleriet hålls det en dansskola för vuxna i ateljén, medan barnen leker med pärlor och kroppsfärg samtidigt som en välvårdad hund ivrigt vakar över allas steg.

IMGP2066Galleriet etablerades 2006 av Collin Sekajugo, då hen återvände hem till Rwanda igen efter en tid i Uganda. Collin upptäckte snabbt att det saknades en plattform för oerfarna konstnärer som vill prova lyckan i branschen, att alla gallerier tog höga avgifter för att marknadsföra och sälja ens konst och för den fattige och oerfarne var detta inte ett alternativ. Det saknades dessutom ett utrymme för att prova på, utvecklas, lära av varandra och våga göra fel.

Ivuka Arts riktar sig mot allmänheten, oavsett bakgrund. Alla som vill försöka satsa på konsten får först en tremånaders inlärningsperiod då galleriet tillgodoser en med färger, tavelduk, penslar, utbildning, inspiration och allt som kan tänkas behövas när en försöker lära sig konst. Efter upplärningsperioden får samtliga ta beslutet: vill de satsa på konsten på riktigt eller vill de välja en annan karriär? Varje år tar Ivuko Arts emot cirka 20 nya konstnärer och en klar majoritet av dem väljer att stanna kvar. De flesta av dem har ingen utbildning alls utan kommer direkt från gatan, men deras talang är går inte att förneka.

IMGP2069

Inkomsterna galleriet får in går tillbaka till konstnärerna och gatubarnen utanför. Här handlar det inte om att tjäna stora pengar ner i ens egen ficka. Här vill man inkludera samhället och hjälpa den som vill att utvecklas. Även om en inte är bra på måla kan det finnas andra konstformer och galleriets anställda hjälper gärna till med inspiration. Många av konstnärer går sedan vidare och öppnar egna gallerier. Detta är bra då intresset hos Ivuka Arts är större än vad deras lokaler klarar av.

Galleriet är något en vill komma tillbaka till. Även om det bara handlar om att hänga lite med konstnärerna, personalen eller barnen är det ett härligt avbrott i vardagen. Konst ska inte ha några gränser, ingen ekonomisk bakgrund som påverkar ens möjligheter. Här är alla välkomna.IMGP2015

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Fattigdom, Kultur, Rwanda, Turism, Ungdomar

Om Tiina Ekblom

Jag är i Rwanda för att bevaka den politiska situationen i landet. Det jag vill berätta om Rwanda är de erfarenheter, möten, inspiration och kontraster jag lär känna i min vardag. Rwanda är mer än bara folkmord, även om folkmordet och dess konsekvenser genomsyrar allt som händer här. Jag vill visa upp Rwanda som det varierande landet det är, med dess mäktiga vulkaner, spännande människor, vackra sjöar, jordbruk, korporativ, försoning och konflikter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *