Har fransmännen glömt sitt motto?

Frihet, jämlikhet, broderskap är Frankrikes slagord, men jämställdhet, ”egalité”, verkar vara mindre viktigt för stora delar av befolkningen.

Krönikör Erica Pellfolk Foto: Privat

Krönikör Erica Pellfolk Foto: Privat

Den 6 augusti i år antogs en lag med syftet att minska ojämlikhet, sexism och könsstereotyper i Frankrike. Medan fransk media framställer det som att landet gör stora framsteg är dock den verklighet som jag möter en annan.

Självklart är det bra att den nya lagen har antagits och att fler feminister på senare tid har klivit fram och tagit upp kampen för jämställdhet, men fortfarande har nyblivna pappor endast 11 dagars betald föräldraledighet, medan mammor har 16 veckor. Dessutom tar endast fyra procent av papporna ut dessa dagar. I Sverige tar cirka 80 procent av papporna ut åtminstone en del av sin föräldraledighet.

I början av året spred sig moralpanik bland franska föräldrar efter att en barnbok som tog upp jämlikhet och jämställdhet köptes in till ett hundratal förskolor. Många föräldrar tillät inte sina barn att gå till förskolan efter att den började användas i undervisningen.

Franska kvinnor behöver sedan ett par år tillbaka inte längre ange om hon är gift (”madame”) eller singel (”mademoiselle”) i officiella formulär, något som de franska männen aldrig har behövt specificera. Trots det blir jag, som 22-årig kvinna, fortfarande kallad ”mademoiselle” när någon hälsar på mig i Paris. Att ändra vanor och normer tar lång tid.

Trots att Frankrike, som dessa exempel visar, fortfarande har en lång väg kvar att gå för att uppnå “egalité” ingjuter ändå den nya jämställdhetslagen hopp om framtiden.

Dela det här:
Kategorier: Europa, Frankrike, Jämställdhet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *