Väskor blir inte stulna i Abu Dhabi

Strax innan jul blev en amerikansk lärare knivhuggen till döds på en toalett i ett av Abu Dhabis många köpcentrum. Tack vare övervakningskameror både i köpcentret och runtom i staden kunde polisen spåra mördaren. Trots att hon inte visade ansiktet på övervakningskamerorna arresterades hon inom 48 timmar.

Graden av övervakning är hög i Förenade Arabemiraten. Övervakningstekniken kan vara något positivt, men den kan också användas för att kränka de mänskliga rättigheterna. Foto: Armin Rodler, Flickr

Graden av övervakning är hög i Förenade Arabemiraten. Övervakningstekniken kan vara något positivt, men den kan också användas för att kränka de mänskliga rättigheterna. Foto: Armin Rodler, Flickr

Någon vecka efter denna händelse var jag på IKEA och letade köksbord till mitt nya hem. Utan att tänka så mycket på det lämnar jag min väska i vagnen och går runt och tittar på olika typer av bord. Plötsligt är vagnen med min väska borta. Jag tillkallar vakten som genast börjar titta igenom varuhusets övervakningskameror.

– Vi kommer via kamerorna följa er steg för steg genom affären. Det kan ta några minuter. Men var lugn, ingenting har någonsin stulits här, försäkrar vakten.

Ända sedan jag kom till Abu Dhabi har jag lämnat min väska obevakad på restauranger, kaféer och i affärer. Det är så man gör här. Staden känns väldigt säker och blev nyligen rankad som den säkraste staden i Mellanöstern. Väskor blir normalt sett inte stulna i här, men nu förbannar jag mig själv och undrar hur jag kunde vara så naiv.

– Vi har hittat vagnen på sovrumsavdelningen, meddelar plötsligt säkerhetsvakten.

Vi skyndar dit och finner både vagn och väska. Någon hade antagligen av misstag flyttat vagnen ett tiotal meter bort. Ingenting fattades och trygghetskänslan återfann sig snabbt. Numer lämnar jag min väska obevakad igen, precis som innan.

Krönikör Anna Andreasson Foto: Privat

Krönikör Anna Andreasson Foto: Privat

Att människors varje steg finns på film i Abu Dhabi har dock fått mig att börja tänka på graden av övervakning. Visst, jag känner mig säker var jag än går, så för mig har övervakningen hittills bara varit något positivt. Men frågan är om alla här är beredda att hålla med mig.
_____________________________________________________________

Yttrandefriheten är begränsad i Förenade Arabemiraten. Amnesty International rapporterar att regeringen använder repressiva metoder för att tysta oliktänkande och regimkritiker. Det är därför svårt att problematisera frågan om övervakning inifrån landet. Kritik mot övervakningen i Förenade Arabemiraten rör ofta att den kan bidra till att kränka de mänskliga rättigheterna. (Reds. anm.)

Dela det här:
Kategorier: Förenade Arabemiraten, Mänskliga Rättigheter, Mellanöstern, Okategoriserade

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *