Sydafrika: Statyn av Rhodes, Främlingsfientlighet och Elavbrott

xenophobia-stand-against

 

Det är dessa rubriker som täcker nyheterna just nu. De  två senaste veckorna har det varit demonstrationer på University of Cape Town på grund av att studenterna vill att en staty av Rhodes ska tas ned under uppropet Rhodesmustfall. För två veckor sedan uttalade sig en Zulukung om att immigranter i Sydafrika borde lämna landet. Detta har startat attacker riktade mot immigranter från olika afrikanska länder. Det har även varit en hel del elavbrott i hela Sydafrika då en kraftstation gick sönder i slutet på förra året. Det statliga och enda elbolaget Eskom kan inte producera tillräckligt med el för att försörja hela landet och stänger därav elförsörjningen med jämna mellanrum.

Många pratar just nu om dessa ämnen. Studenterna på University of Cape Town, UCT, har demonstrerat för att ta bort en staty av en Engelsman vid namn Rhodes. Rhodes var en affärsman i Sydafrika. Han koloniserade delar av Afrika bl.a Rhodesia ( nuvarande Zambia och Zimbabwe ) som var namngivet efter honom. Det finns också ett Universitet är uppkallat efter honom,  Rhodes Universitetet. Under uppropet Rhodesmustfall på en Facebook sida har uppmaningen att ta bort statyn mer än 9000 likes. Studenterna menar att statyn måste tas bort då kolonialtiden är över. De vill inte ha en staty av vit man som se ner på dem. Statyn är nu borttagen sedan några dagar. Många firade detta och menade att det också var en demonstration mot ojämlikheten som fortfarande finns, bristen på utbildning och få möjligheter till arbete. Studenterna vill också belysa problemet med att de finns få mörkhyade Sydafrikanska professorer på UCT  och att de flesta professorer är vita. Studenterna menar att det behövs mer jämnliket mellan de olika grupperna i landet, för trots att Apartheid upphörde för 20 år sedan så är  Sydafrika fortfarande ett av världens mest ojämlika länder. Den 27 april 2015 firar man ”Freedom day” här. Det är då  21 år sedan de första demokratiska valet hölls och Mandela blev vald till Sydafrikas president.

Enligt tidningarna här har en Zulukung uttalat sig om att utlänningar som bor i Sydafrika borde lämna landet. Med hög arbetslöshet, låga löner, få jobbmöjligheter så hör jag ibland ”dom kommer hit och tar våra jobb”. Zulu är  den största ”gruppen” i  Sydafrika. De flesta Zulu  bor i Kwazulu Natal vid den sydöstra kusten. De flesta känner kanske till Durban som ligger i Kwazulu Natal. Efter Zulukungens uttalande har det startat  främlingsfientliga attacker mot Afrikaner från andra länder. Många av dessa immigranter är från Zimbabwe, Malawi, Somalia, Nigeria och Kongo. Tusentals människor har flytt från sina hem, 6 personer har blivit dödade i attacker, butiker tillhörande utlänningar har blivit bestulna och sedan vandaliserade. De senaste dagarna har attackerna även spridit sig till huvudstaden Johannesburg. Vissa menar att detta är ett misslyckande för  regeringen att inte kunna möta den stora ojämlikheten i landet, den höga arbetslösheten, fattigdomen, bristen på utbildning och få möjligheter. Utlänningar får skulden för bristerna i samhället och tongångarna är att  utlänningar kommer och tar jobben:  tar jobb för låga löner så det konkurrerar ut Sydafrikaner, startar upp små butiker och ”tar” kunder från sydafrikaner. Detta är inte första gången som det varit attacker, senast  2008 blev ca 60 människor dödade i attacker mot utlänningar. De är riktade mot människor från andra Afrikanska länder som ofta flytt från sina hemländer för bättre möjligheter. Sydafrikas President Zuma har fördömt det som händer och menar att detta måste sluta omedelbart och att Sydafrika måste ta hand om sina systrar och bröder från den afrikanska kontinenten och påminner om ordet ’Ubuntu’ som är ett Sydafrikansk ord och kan liknas med medmännsklighet och ’I am what I am because of who we all are’.

’Load Shedding’ är ett ord som man just nu hör över allt och det beror på att Eskom, det statsägda och enda elbolaget måste stänga av elen tillfälligt i olika områden då tillgången inte kan täcka behovet av elförsörjning för hela Sydafrika. När detta händer fungerar inte trafikljusen, restaurangerna stänger ner sin verksamhet under tiden varje hus saknar el och är nedsläckt. I går när jag var på biblioteket för att plugga berättade personalen när jag kom kl 8 att de stänger kl 13  pga att biblioteket mellan kl 14.00 – 16.30 skulle få elavbrott pga ”Load  shedding”.  Min lärare i ekonomi berättade att de har varnat för denna energibrist sedan flera år tillbaka men att ingenting har gjorts för att förhindra detta. Vissa anklagar ledningen för Eskom och regeringen för att ha ignorerat problemet, för korruption och för att ta ut höga bonusar ur bolaget utan att se till att underhålla generatorer och bygga ut för att säkra elförsörjningen. Denna vecka har vi haft elavbrott varje dag mellan  2 – 3 timmar då många använder för mycket. Enligt ett uttalande från Eskom kommer detta att pågå i ca 2 år till. Några som jag pratat med är oroliga för att detta ska påverka Sydafrikas ekonomi negativt och att den ekonomiska utveckling ska saktas ned på grund av detta. Nu blev det helt plötsligt helt svart, Eskom bestämde sig för att slå av elen igen… Så nu är det dags att sluta skriva.

 

 

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Jämställdhet, Konflikt, Korruption, Mänskliga Rättigheter, Migration, Sydafrika, Utbildning

Om Johanna Åhs

Jag heter Johanna Åhs och bor i Sydafrika sedan 2011 där jag studerar Utvecklingsstudier på University of South Africa. Jag jobbar som volontär för två olika organisation som arbetar med utsatta barn i skolan. Jag är intresserad av politik, mänskliga rättigheter och kultur.

Min lärare sa en gång; "den röda jorden fastnar liksom under fötterna och går aldrig att tvätta bort" och det är nog sant.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *