Hongkongs valreform – fast i en återvändsgränd

Den 22 april gick Hongkongs regering ut med sitt politiska reformpaket som i juni ska röstas igenom i det lagstiftande rådet. Reformpaketet, som innehåller ett nytt system för valet av Hongkongs nästa regeringschef, måste sedan godkännas av Nationella folkkongressen i Peking. Det föreslagna valsystemet bygger fortfarande på Pekings restriktiva ramverk – startskottet och anledningen till proteströrelsen för demokrati, Occupy, förra året.

Mongkok – en av statsdelarna som i fjol ockuperades under demonstrationerna för allmän rösträtt. Foto: Maria Almroth

Mongkok – en av statsdelarna som i fjol ockuperades under demonstrationerna för allmän rösträtt. Foto: Maria Almroth


De prodemokratiska ledamöterna i Hongkongs lagstiftande råd har under hela våren hotat att rösta emot reformpaketet om det inte bygger på allmän rösträtt. Det förslag Hongkongs regering nu lagt fram har inslag av allmän rösträtt – hongkongborna får genom allmänna val rösta på tre kandidater. Där slutar dock inslaget då endast de kandidater som vunnit majoritet från en nomineringskommitté på 1200 personer i Peking går vidare till valet i Hongkong.

Den stora frågan är, kommer Hongkongs regering få igenom sitt reformpaket i det lagstiftande rådet? Vilket än utfallet blir är jag pessimistisk. Röstar prodemokraterna ned förslaget betyder det att ett nytt ska tas fram. Även om det nya reformpaketet skulle innehålla förslag på ett mer demokratiskt valsystem är det föga troligt att det skulle godkännas av Peking. Prodemokraterna sitter alltså fast i en återvändsgränd.

Även diskussionerna om Occupy-rörelsen slutar ofta i en återvändsgränd. Fyra månader senare är bilden av den 79 dagar långa demonstrationen för allmän rösträtt splittrad. En del menar att demokratirörelsen lyckats skapa djupa förändringar i samhället, att Hongkong tagit ett steg mot demokrati. Andra att resultatet blivit en än mer instabil regering då allmän rösträtt inte är att vänta.

Förespråkarna av det senare kan ha rätt, med ett undantag. Hongkongs regering har inte blivit mer instabil, Occupy visade snarare hur handlingsförlamade regeringen och politikerna faktiskt är. Precis som det återstår att se vad som händer med valreformen återstår att se vad Occupy fört med sig. Valreform med allmän rösträtt eller inte så har hongkongborna genom Occupy lyckats få sina röster hörda – ett viktigt demokratiskt steg.

Dela det här:
Kategorier: Asien, Civilsamhälle, Demokrati, Hongkong, Kina, Politik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *