”Man glömmer aldrig bort att man är kvinna i Brasilien”

Friheten att ta den kortaste vägen hem finns inte här i Brasilien på grund av risken för att bli våldtagen. Rädslan för att bli sexuellt trakasserad begränsar möjligheten att klä sig och sminka sig som man vill. Att känna sig som en andra klassens medborgare är svårt, men det finns hopp om förändring.

Estela Rocha pratar i en TV-intervju om hur viktigt det är att kvinnor har egenmakt. Foto: Ingel Hirv

Estela Rocha pratar i en TV-intervju om hur viktigt det är att kvinnor har egenmakt. Foto: Ingel Hirv


En kvinnas vardag i Brasilien skiljer sig mycket från vardagen i Sverige. Många kvinnor menar att Brasilien är otryggt och att de känner sig osäkra när de går ut. De är rädda för att bli rånade eller våldtagna, och många tar omvägar hem på kvällarna för att undvika vissa områden. Estela Rocha, grundare av den feministiska organisationen Empoderamento da mulher, berättar om dilemmat som hon står inför varje morgon:

– Jag måste tänka på att klä mig så att jag är ”säker” hela dagen. Jag kan inte klä mig i urringade tröjor eller korta shorts om jag kanske måste ta en buss eller gå hem genom farliga områden. Vi kvinnor lever som i ett öppet fängelse, vi är inte fria.

Sexistiskt samhälle
Rochas kollega, Carla Sanchez Zanchetta, berättar att det brasilianska samhället är sexistiskt och att en kvinnas vardag är svårare än en mans:

– Kvinnor får varken ha attityd eller sexuella begär. Vi ses som objekt och samhället skyller kvinnor för allt som händer. Om en kvinna blir våldtagen var det för att hon hade kort kjol på sig, och om en man är otrogen mot sin kvinna är det för att hon inte behandlade honom väl.

Emilia Xavier Londero, även hon från Empoderamento da mulher, berättar att kvinnor förväntas tävla med varandra om männens uppmärksamhet:

– Officiellt delar jag och min pojkvän på hushållssysslorna, ändå gör jag alltid mer medan han får beröm för att han hjälper mig med någonting som förväntas vara min plikt.

Skylt på tunnelbanevagn i Rio de Janeiro. Att ha kvinnovagnar är en åtgärd för att minska sexuella trakasserier under rusningstrafik. Rio de Janeiro, Brasilien. Foto: Ingel Hirv

Skylt på tunnelbanevagn i Rio de Janeiro. Att ha kvinnovagnar är en åtgärd för att minska sexuella trakasserier under rusningstrafik. Rio de Janeiro, Brasilien. Foto: Ingel Hirv

Gatutrakasserier och sexistisk media påminner kvinnorna om den brist på respekt som råder i samhället. Xavier Londero och Rocha berättar att en kvinnas åsikter inte alltid tas på samma allvar som mäns. Sanchez Zanchetta menar att hennes liv skulle vara lättare och roligare, och samhället som helhet bättre, om det genomsyrades av jämlikhet och respekt.

Framtidsutsikter
Xavier Londero talar nostalgiskt om när hon bodde i Dublin och inte behövde leva upp till alla förväntningar på vad en kvinna borde och inte borde vara:

– Jag tror att även män påverkas av detta, och att män som är mer deltagande i hushållsarbetet och vid uppfostran av barnen kan uttrycka sig utan alla förväntningar på hur en man ”borde” vara.

Kvinnorna gör vad de kan för att förändra samhället. Sanchez Zanchetta berättar att varje gång hon ser eller hör någonting sexistiskt säger hon ifrån. Xavier Londero tror inte att någon förbättring kommer att ske under hennes livstid, utan hoppas istället kunna så ett frö av förändring i nästa generation, genom till exempel en feministisk uppfostran av sina barn.

Dela det här:
Kategorier: Brasilien, Civilsamhälle, Genus, Jämställdhet, Latinamerika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *