Parlamentet på kollisionskurs med korruptionsarbetet

I Rumänien pågår en omfattande utrensning i de politiska leden. Trots detta valde parlamentet nyligen att inte upphäva två korruptionsanklagade politikers åtalsimmunitet, något som lett till upprörda känslor och demonstrationer runt om i landet.

“Viktor Ponta, Rumäniens sämsta premiärminister” skanderar demonstranterna. Foto: Karolina Gustafson

“Viktor Ponta, Rumäniens sämsta premiärminister” skanderar demonstranterna. Foto: Karolina Gustafson

På plats i den rumänska huvudstaden Bukarest är det svårt att undgå att korruption är ett högaktuellt ämne. Nyhetsrapporteringen domineras av korruptionsutredningar och spektakulära gripanden av politiker och högt uppsatta tjänstemän från alla delar av den offentliga sektorn. I dagarna avgick finansministern efter misstankar om att han tagit emot mutor under sin tid som borgmästare. Samtidigt utreds den före detta presidenten för utpressning medan en tidigare presidentkandidat nyligen fängslats efter en långdragen korruptionshärva.

Korruptionsbekämpningens framväxt och bakslag
Den omfattande korruptionsbekämpningen är till stor del ett resultat av EU-inträdet 2007, som innebar att Rumänien sattes under övervakningsmekanismen CVM (Cooperation and Verification Mechanism). Tanken med CVM är att EU-kommissionen ska kunna kontrollera att utvecklingen går i rätt riktning inom de områden som pekas ut som Rumäniens huvudsakliga problemområden – rättsväsendet och korruptionen. Den senaste rapporten visade att Rumänien gjort stora framsteg under 2014 men att problem kvarstår, inte minst i fråga om separationen mellan politik och näringsliv.

Att arbete återstår i fråga om både rättsväsendet och korruptionsarbetet märks som tydligast när de båda områdena sammanfaller – vilket nyligen hände då parlamentet satte stopp för anhållandet av två korruptionsanklagade politiker.

Parlamentet anklagas motarbeta korruptionsutredningar
För andra gången på kort tid röstade det rumänska parlamentet ned en förfrågan om att upphäva åtalsimmuniteten för en korruptionsanklagad politiker, något som har väckt starka reaktioner i såväl civilsamhället som bland andra politiker. Protester har hållits över hela landet, och i media menar många att det parlamentariska motståndet gentemot upphävandet av politikers immunitet är ett steg tillbaka i korruptionsarbetet. Framförallt pekas det på godtyckligheten i vilka politikers immunitet parlamentet väljer att upphäva.

Det blåser kring Rumäniens parlament. Foto: Karolina Gustafson

Det blåser kring Rumäniens parlament. Foto: Karolina Gustafson

I slutet av februari valde parlamentet att inte upphäva immuniteten för parlamentarikern och tidigare miljöministern Laszlo Borbely. Borbely misstänks ha tagit emot mutor motsvarande 50 000 euro i utbyte mot att hjälpa ett företag att komma över kontrakt i offentliga upphandlingar. Under sin tid som miljöminister 2011 misstänktes han även för att ha fått en lägenhet renoverad och möblerad i utbyte mot hans inflytande inom den myndighet han då ansvarade för.

Det senaste tillfället då parlamentet ännu en gång valde att inte upphäva en immunitet röstade senaten om den före detta transportministern Dan Sova, vilket inte resulterade i tillräckligt många röster för att hans immunitet skulle upphävas. Sova misstänks ha missbrukat sin ställning i ett ärende mellan hans advokatbyrå och två energiföretag. Åklagarna har även påtalat att Sova ska ha lämnat in ett flertal falska dokument för att styrka sin oskuld, och förstört hårddiskar för att dölja mailkorrespondens.

Upprörda reaktioner i samhället
Under veckan som följde parlamentets beslut att inte upphäva Sovas immunitet hölls demonstrationer på flera platser i landet. De första protestaktionerna fyllde hela torg med upprörda demonstranter, men under den söndagseftermiddag som utgjorde det tredje demonstrationstillfället i centrala Bukarest infann sig fler representanter från Tv-stationer än kritiska demonstranter.

De demonstranter jag talar med menar att politisk immunitet bör avskaffas helt och hållet, med hänvisning till att alla är lika inför lagen – politiker ska inte stå över resten av folket. En annan deltagare menar emellertid att,

– Demonstranterna bör informera sig bättre innan de påstår att de vill avskaffa immuniteten fullständigt.

Även president Iohannis kritiserade senatens beslut i media och menade att i en rättsstat står ingen över lagen och att parlamentet bör avstå från att ”leka domstol”.

Premiärministerns inblandning
Det har efterhand visat sig att premiärminister Ponta och korruptionsanklagade Sova har nära kopplingar till varandra. De två är vänner privat sedan lång tid tillbaka och har även arbetat tillsammans. På grund av detta anklagas premiärministern för att försöka rädda sitt eget skinn genom att stå i vägen för upphävandet av Sovas immunitet. Ponta avfärdade dock alla anklagelser om att hans parti skulle försöka motarbeta den juridiska processen. Istället anklagade han presidentens parti för att försöka vinna politiska poäng på situationen.

En bit bort från kamerateamen på demonstrationen står en liten grupp personer med plakat, där det på ett av dem går att läsa; ”Victor Ponta, Rumäniens sämsta premiärminister”. Mannen med skylten säger menande att Ponta och Sova studerade tillsammans,

– Och vilket sammanträffande att den ena sedan får en ministerpost i den andres regering…

En befolkning less på korruption
Ett annat plakat visar en ”parlamentarisk bläckfisk” som slingrar sig över Rumäniens karta, vilket ger sken av ett parlament med osunda maktanspråk snarare än ansvarstagande. Jag frågar mannen med plakatet vad han tycker om DNA (myndigheten som utreder och anhåller korruptionsmisstänkta politiker).

– De är som superstjärnor för oss, svarar han.

Den "parlamentariska bläckfisken" symboliserar parlamentets maktanspråk. Foto: Karolina Gustafson

Den ”parlamentariska bläckfisken” symboliserar parlamentets maktanspråk. Foto: Karolina Gustafson

Dela det här:
Kategorier: Europa, Korruption, Politik, Rättssystem, Rumänien

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *